marți, 17 iulie 2012

Halloumi de casa

De cand am fost in Cipru , am devenit mare amatoare de halloumi . Este o specialitate de branza cipriota , facuta din lapte de capra si de oaie , dar si de vaca uneori . Are punctul de topire foarte ridicat , deci merge perfect pe gratar .
M-am prins sa o fac si eu acasa , chiar daca in Finlanda o gasesc si-n magazine fara probleme. Eram curioasa daca reusesc. Experimentul meu a fost partial reusit , deoarece nu am folosit lapte gras , ci doar cu 1.5 % grasime , pentru ca nu gasesc lapte gras in orice magazin ...finlandezii sunt obsedati  de preparatele fara grasime  , fara lactoza , fara gluten , fara ...fara ...fara ... :(  Asa ca , sfatul meu , daca va incumetati sa faceti acasa halloumi , folositi un lapte cat mai gras .


Avem nevoie de :
- 1 l lapte gras , 1 lingurita sare , 1 lamaie

Preparam asa :
Laptele se pune la fiert . Cand da in clocot , se stoarce zeama de la o lamaie in el si se opreste focul . Se agita putin cratita si se lasa deoparte , cca. 10-15 minute , pana se separa branza de zer . Se strecoara printr-o bucata de tifon si se lasa la scurs . Se strange bine pentru a elimina tot zerul si se leaga strans tifonul la capat .
Intr-o cratita adanca , se pune la fiert apa , suficienta cat sa acopere branza . Se adauga sarea si se pune branza cu tot cu tifon . Se fierbe cca. o ora , intorcand din cand in cand branza pe cealalta parte.
Se scoate din apa , se taie tifonul si se lasa la racit branza . Se pune la frigider o zi .


Mie mi-a iesit o bucata de 120 g de branza , dar daca folositi un lapte mai gras cred ca iasa mai multa.
A doua zi am prajit-o putin pe gratar si am servit-o cu o salata .


Sursa : www.tavolamediterranea.com

14 comentarii:

  1. O sa incerc si eu ca-mi place mult!...mai ales vara!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce faina este, eu sigur am s-o incerc pentru ca sunt mare consumatoare de branzaturi!! Si arata super!! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci , daca incerci sa-mi spui cum a iesit cu lapte gras . Eu nu voi mai avea timp in perioada urmatoare sa incerc .

      Ștergere
  3. Hi
    M-ai dat gata. Si eu sunt fan "halloumi".
    Nu stiam ca ai fost in Cipru. Si eu am fost acolo 4 ani. Abia astept sa ajung iar in Lemesos anul viitor in concediu:)
    Ce buna e pe grill halloumi!
    Neaparat sa incerc si eu. Doar ca stiam ca e cu lapte de capra amestecat cu lapte de vaca. Am scris prea mult :(
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare tentant mai e! Voi incerca si eu fix combinatia capra vaca ;") Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Mie imi plac branzeturile de oricare ar fi ele , dar asta imi place mult pentru ca se poate face pe gratar .

      Ștergere
  6. Halloumi facut la mama lui acasa, adica in Cipru, este facut din lapte de oaie, lapte de vaca si lapte de capra, in proportii egale (respectiv cate 1/3), sare, cheag si MENTA !!! Menta este acel ingredient care da savoare preparatului original. fara menta nu e halloumi, este doar branza.....Nu va suparati, va rog !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici o suparare , multumesc din suflet pentru pont. Eu asa am gasit reteta , asa l-am facut. Data viitoare o sa il fac "ca la carte" pentru ca voi stii cum.

      Ștergere
  7. Aceasta branza e de fapt Leipajuusto din Finlanda? Eu sunt de o luna aici si m-a tentat aspectul acestui produs. Am cumparat o bucatica, dar cred ca am lasat-o prea mult pe gratar, s-a cam inmuiat...data viitoare o voi lasa mai putin. Apropo, se gaseste in Finlanda branza proaspata de vaci? Am tot cautat, dar inca nu i-am dat de urma. Cred ca o voi face in casa pana la urma.Da, am observat si eu ca la finlandezi tot ce-i dietetic e la mare cautare, desi atunci cand un produs nu are ceva, are de regula altceva care-l inlocuieste si care e mai nociv...ma rog, fiecare cu piticii lui.
    Nadia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca vin cu raspunsul cam tarziu , dar totusi o fac...eu am gasit in K-market halloumi , exact asa scrie pe cutie. Branza proaspata de vaci nu am gasit , am facut acasa.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...