De cand am fost in Cipru , am devenit mare amatoare de halloumi . Este o specialitate de branza cipriota , facuta din lapte de capra si de oaie , dar si de vaca uneori . Are punctul de topire foarte ridicat , deci merge perfect pe gratar .
M-am prins sa o fac si eu acasa , chiar daca in Finlanda o gasesc si-n magazine fara probleme. Eram curioasa daca reusesc. Experimentul meu a fost partial reusit , deoarece nu am folosit lapte gras , ci doar cu 1.5 % grasime , pentru ca nu gasesc lapte gras in orice magazin ...finlandezii sunt obsedati de preparatele fara grasime , fara lactoza , fara gluten , fara ...fara ...fara ... :( Asa ca , sfatul meu , daca va incumetati sa faceti acasa halloumi , folositi un lapte cat mai gras .
Avem nevoie de :
- 1 l lapte gras , 1 lingurita sare , 1 lamaie
Preparam asa :
Laptele se pune la fiert . Cand da in clocot , se stoarce zeama de la o lamaie in el si se opreste focul . Se agita putin cratita si se lasa deoparte , cca. 10-15 minute , pana se separa branza de zer . Se strecoara printr-o bucata de tifon si se lasa la scurs . Se strange bine pentru a elimina tot zerul si se leaga strans tifonul la capat .
Intr-o cratita adanca , se pune la fiert apa , suficienta cat sa acopere branza . Se adauga sarea si se pune branza cu tot cu tifon . Se fierbe cca. o ora , intorcand din cand in cand branza pe cealalta parte.
Se scoate din apa , se taie tifonul si se lasa la racit branza . Se pune la frigider o zi .
Mie mi-a iesit o bucata de 120 g de branza , dar daca folositi un lapte mai gras cred ca iasa mai multa.
A doua zi am prajit-o putin pe gratar si am servit-o cu o salata .
Sursa : www.tavolamediterranea.com
O sa incerc si eu ca-mi place mult!...mai ales vara!
RăspundețiȘtergereOk, astept impresii
ȘtergereCe faina este, eu sigur am s-o incerc pentru ca sunt mare consumatoare de branzaturi!! Si arata super!! Pupici
RăspundețiȘtergereMerci , daca incerci sa-mi spui cum a iesit cu lapte gras . Eu nu voi mai avea timp in perioada urmatoare sa incerc .
ȘtergereHi
RăspundețiȘtergereM-ai dat gata. Si eu sunt fan "halloumi".
Nu stiam ca ai fost in Cipru. Si eu am fost acolo 4 ani. Abia astept sa ajung iar in Lemesos anul viitor in concediu:)
Ce buna e pe grill halloumi!
Neaparat sa incerc si eu. Doar ca stiam ca e cu lapte de capra amestecat cu lapte de vaca. Am scris prea mult :(
Te pup.
Nu ai scris prea mult :)) Te pup!
ȘtergereTare tentant mai e! Voi incerca si eu fix combinatia capra vaca ;") Pupici
RăspundețiȘtergereAstept impresii , te pup
Ștergerece buna trebuie sa fie!pup
RăspundețiȘtergereMie imi plac branzeturile de oricare ar fi ele , dar asta imi place mult pentru ca se poate face pe gratar .
ȘtergereHalloumi facut la mama lui acasa, adica in Cipru, este facut din lapte de oaie, lapte de vaca si lapte de capra, in proportii egale (respectiv cate 1/3), sare, cheag si MENTA !!! Menta este acel ingredient care da savoare preparatului original. fara menta nu e halloumi, este doar branza.....Nu va suparati, va rog !
RăspundețiȘtergereNici o suparare , multumesc din suflet pentru pont. Eu asa am gasit reteta , asa l-am facut. Data viitoare o sa il fac "ca la carte" pentru ca voi stii cum.
ȘtergereAceasta branza e de fapt Leipajuusto din Finlanda? Eu sunt de o luna aici si m-a tentat aspectul acestui produs. Am cumparat o bucatica, dar cred ca am lasat-o prea mult pe gratar, s-a cam inmuiat...data viitoare o voi lasa mai putin. Apropo, se gaseste in Finlanda branza proaspata de vaci? Am tot cautat, dar inca nu i-am dat de urma. Cred ca o voi face in casa pana la urma.Da, am observat si eu ca la finlandezi tot ce-i dietetic e la mare cautare, desi atunci cand un produs nu are ceva, are de regula altceva care-l inlocuieste si care e mai nociv...ma rog, fiecare cu piticii lui.
RăspundețiȘtergereNadia
Poate ca vin cu raspunsul cam tarziu , dar totusi o fac...eu am gasit in K-market halloumi , exact asa scrie pe cutie. Branza proaspata de vaci nu am gasit , am facut acasa.
Ștergere