vineri, 4 noiembrie 2011

Somloi Galuska

O prajitura descoperita pe Arta Culinara , mi-a facut cu ochiul de mult timp . Dar fiind un proces de preparare  mai laborios , am tot amanat sa o fac . Este o prajiturica super , super delicioasa .Ea nu se taie , se rup bucati cu o lingura , de aceea aspectul ei nici nu este unul foarte dichisit .
Am folosit in prepararea cremei pastaie de vanilie , asa ca o sa particip si eu la concursul Laurei Adamache sponsorizat de Pastai de vanilie .


Avem nevoie de :
- pt. blat simplu : 2 oua , 2 linguri de zahar , 2 linguri faina ,1 lingurita  zahar vaniliat , un praf de sare
- pt. blatul maro : 2 oua , 2 linguri de zahar , 2 linguri faina , 1 lingura cacao , un praf de sare
- pt . blatul cu nuca : 2 oua , 2 linguri zahar , 2 linguri faina , 1 lingura nuca macinata fin , un praf de sare
-  pt. crema : 500 ml lapte , 10 linguri zahar , 1/2 pastaie de vanilie , 3 oua , 50 g amidon din porumb
- 50 g stafide , 50 g nuca macinata, 1 lingura de cacao , 200 ml frisca lichida
- pt. insiropare : 100 ml zeaama din compot
- pt . sos : 1 lingura cacao , 1 lingura zahar pudra , lapte
- tava : 23/30 cm

Preparam asa :
Pentru blatul simplu se separa ouale , albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare , se adauga zaharul si zaharul vaniliat treptat si se continua baterea pana se topeste zaharul . Se adauga treptata galbenusurile , batand la viteza mica dupa fiecare . la final se adauga faina si se omogenizeaza , amestecand usor  , de jos in sus. Se coace in tava acoperita cu hartie de copt , in cuptorul preincalzit la 180 grade , 10 minute .
Celelalte blaturi se prepara la fel , doar ca nuca / cacao se adauga ultima .
Dupa ce s-au copt pe rand cele 3 blaturi se lasa la racit .


Pentru crema , se pun la fiert 400 ml lapte cu 7 linguri zahar si pastaia de vanilie .


Ouale se separa . Galbenusurile se amesteca cu 100 ml lapte si amidonul de porumb si se omogenizeaza , sa nu ramana cocoloase . Albusurile se bat spuma tare cu cele 3 linguri de zahar ramase .
Cand a dat in clocot laptele , se ia de pe foc , se scoate pastaia de vanilie si se toarna usor , in fir subtire , amestecand continuu peste amestecul de galbenusuri.


Se repune amestecul pe foc , amestecand continuu , pana se ingroasa , ca o budinca .


Crema se toarna imediat peste albusurile batute spuma si se omogenizeaza.



Crema obtinuta se lasa la racit .
Intr-o tava se aseaza blatul blatul simplu , se insiropeaza putin cu zeama din compot , se toarna deasupra 1/3 din crema , se presara 1/2 din nuca macinata si jumatate din stafide .

            (aici a intrat in actiune Chef Izuk )

Se pune blatul de cacao , se insiropeaza , se aseaza a doua treime de crema , restul de nuca si stafide  , se acopera cu blatul cu nuca si se toarna deasupra restul de crema . Se pudreaza cu cacao .


Frisca se bate si se fac deasupra prajiturii moturi . Se poate lasa si fara frisca si se adauga la servire .
Pentru sos se amesteca o lingura de cacao si una de zahar pudra si se toarna cate putin lapte pana ajunge la consistenta dorita . Se stropeste prajitura cu sosul de ciocolata .



Prajiturica asta este ceva deosebit , merita incercata . Pentru mine cu siguranta este cea mai cea , pentru ca este prima facuta in colaborare cu puiul meu .






28 de comentarii:

  1. Dorina, e adorabila Iza iar prajitura asta e o minunatie cu siguranta.
    Pupam manute harnice!

    RăspundețiȘtergere
  2. Era atat de dornica sa ma ajute cu ceva , asa ca am lasat-o . Si o voi mai lasa , ca tare drag mi-a fost de ea , cum se concentra sa puna cate o stafida , ca asa i-am spus .

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai spune si tu,cum sa nu fie buna prajitura cu asa un ajutor de cofetar.Este dulce prajitura dar si mai dulce este fetita.O pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Yummy!!
    Mult succes la concurs!

    Daca doresti, te invit sa participi la provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie" (detalii la mine pe blog). Eu te astept cu drag!

    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut-o si eu pe undeva si mi s-a parut a fgi buna dar nu am incercat tocmai pentru cami s-a parut mai laborioasa.Cum a fost ca arata bine?

    RăspundețiȘtergere
  6. CU SIGURANTA UN DELICIU,BAFTA LA CONCURS!PUPICI

    RăspundețiȘtergere
  7. Multa bafta !! prajitura e minunata!! as manca o portie cat ai clipi, sa nu-i simti lipsa;) pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce dragutica e cum pune ea stafidutele :):) ... prajiturica sigur e delicioasa ;) .... multa bafta iti doresc !!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce fetita dulce ai....vrei sa ne-ncuscrim? ;-) Si lui Tudor ii place sa ma ajute, am facut multe fursecuri impreuna.
    Iti doresc bafta la concurs, este laborioasa prajitura, dar banuiesc ca s-a "topit" pe data, nu-i asa? Ce-i bun se termina repede ;-)

    RăspundețiȘtergere
  10. DiaMar , multumesc .

    Alexandrina , cu siguranta voi veni la provocare .

    Teo , e foarte buna , merita munca .

    Flory , Anto ,Cat multumesc .

    Liana , cuscra ,:) , mai e ceva din ea , pentru ca am stat gardian la frigider :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Delicioasa!!!un sfarsit de saptamana linistit!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. E o prajitura ungureasca si ungurii stiu sa faca prajituri, Asa arata, ca o tiramisu ... Of, cind o mai fac si pe asta ... Da reteta o bifez !
    La mai mare, micii bucatarese !

    RăspundețiȘtergere
  13. Aziz , multumesc asemenea .

    Dani , asa-i , ungurii fac prajituri bune . Bunica mea era jumatate unguroaica si da , prajiturile ei erau foarte bune . pacat ca eram prea mica atunci sa fiu interesata . Si le stia retetele pe de rost la multe . Altele erau scrise intr-un carnetel , care s-a pierdut in timp . Acum tare mi-ar fi placut sa-l am .

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata ff bine! Multa bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mmmm, ce bine arata! Bafta la concurs si pupic pe degetelele artistei! :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc maya , desi stiu ca nu am sanse , mi-e drag sa ma "joc" . Degetelele alea sunt pupate si papate de mult .

    RăspundețiȘtergere
  17. :))) :)))) :)))) Chef Izuk :))) :)))
    Pare complexa reteta, dar cu asa un ajutor...
    Legat de ''carnetelul magic'', cred banuiesc eu pe unde o fi...

    RăspundețiȘtergere
  18. lady , ii place sa ma ajute , desi de multe ori ma cam incurca si n-o las . Totusi , in ultima vreme m-am gandit s-o implic cat de cat.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cat de bine arata prajiturica !! Cred ca-i delicioasa, nu? sa-ti traiasca printzesa!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Vai de mine, ce-ai gatit aici! O nebunie!
    Salivez pe taste aici!

    RăspundețiȘtergere
  21. Arata ataaat de bine prajitura asta incat trebuie trecuta pe lista.Cu siguranta o voi face,mersi!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar arata bine , este si foarte buna , incearca si nu-ti va parea rau .

      Ștergere
  22. Te rog sa ne spui ce complot folosim. Merci

    RăspundețiȘtergere
  23. Compot , de care aveti /va place sau pur si simplu se insiropeaza cu sirop obtinut din apa cu zahar .

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...