De multe ori dimineata sar peste micul dejun . Se spune ca este cea mai importanta masa a zilei si nu ar trebui sarita , deci fac o greseala imensa . Asa ca ar trebui sa am mereu ceva la indemana , ceva sa mearga repede langa cafea . Bun , eu visez croissante calde , dar pe alea inca nu ma incumet sa le fac .
Pariziene am tot facut , dar dulci . Ma gandeam sa fac si sarate . Reteta aluatului am schimbat-o cu una pusa de Ellani pe Arta Culinara si le-am umplut cu cascaval ras si felii subtiri de salam uscat .
Avem nevoie de :
- pt. aluat : 500 g faina ,11 g drojdie uscata , 1 ou , 100 ml ulei , 250 g iaurt / kefir / lapte acru , 1 lingurita sare , 1/2 lingurita zahar
- pt. umplut : cascaval ras , felii de salam
-pt.uns si ornat : 1 ou , lapte , susan
Preparam asa :
Uleiul si iaurtul se pun la incalzit . Atentie , nu trebuie sa fiarba , doar sa se incalzeasca putin , la temperatura corpului.Se adauga sarea si zaharul .
Faina se amesteca cu drojdia . Oul se bate usor si se pune peste faina , se adauga si amestecul de ulei si iaurt si se framanta un aluat omogen . Se lasa la dospit intr-un loc cald , cca. 30 minute .
Dupa ce s-a dospit aluatul , se pune pe planseta presarata cu faina si se imparte in patru bucati egale . Fiecare bucata se imparte la randul ei in 3 bucati egale . Rezulta astfel 12 bucati . Fiecare bucata se intinde cu sucitorul , in forma dreptunghiulara . Jumatate se cresteaza cu un cutit bine ascutit in fasii . Pe cealalta jumatate se presara cascaval ras pe razatoarea cu ochiuri mici , se aseaza o felie de salam . Se ruleaza de la capatul cu umplutura spre capatul crestat.
Rulourile obtinute se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut cca. 30 minute .
Se ung cu oul batut cu lapte si se presara cu susan .
Se coc la 170 grade , in cuptor preincalzit , cca. 20 minute .
Sunt moi , pufoase , ideale de luat la pachet la servici sau scoala
vai ce bine arata :X mi-ai facut pofta :D
RăspundețiȘtergereMultumesc . Nu sunt greu de facut , poate incerci .
ȘtergereFelicitari!Arata de nota 10!Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult
ȘtergereCe frumoase sunt,sigur si delicioase!Pupici!
RăspundețiȘtergereSunt tare bune , te pup si merci pentru vizita
ȘtergereFrumusele foc, numai bune pt micul dejun. Pup!!!
RăspundețiȘtergerePentru mic dejun , dar garantez ca dispar si pe parcursul zilei :))
Ștergeresuperbe si delicioase :*
RăspundețiȘtergereCiao, grazie della visita, ora ti seguo anch'io!!!
RăspundețiȘtergereTi sono venuti benissimo: morbidi e soffici, sarà stato merito della bellissima aiutante!!!
Grazie Laura
ȘtergereSi eu tot numai dulci le-am facut pana acum.Imi fac cascaval si execut si eu.Te pup!
RăspundețiȘtergereO sa-ti placa si sarate
ȘtergereCe bine arata!!! O grozavie parizienele astea, nu?
RăspundețiȘtergereDa , mie imi plac tare mult
Ștergerearata superb!...fac si eu in week-end, pentru micul dejun
RăspundețiȘtergereAstept impresii :)
ȘtergereBuna Dorina,vreau sa te intreb care din cele doua aluaturi de pariziene ti-a placut mai mult?care se pastreaza mai mul timp pufos?Multumesc anticipat si multa inspiratie.Anca.
RăspundețiȘtergereAnca , imi place mai mult acest aluat , cu kefir/lapte acru Se pasteaza pufos mai mult timp si e mult mai rapid de pregatit.
Ștergere