Din cate stiu eu pretzel/brezel sunt niste covrigi de origine germana , din alaut dospit , initial opariti in apa cu bicarbonat , apoi copti . Am gasit reteta, dar si ideea de mini cornuri umplute aici , mi s-a parut interesanta si am incercat-o .
Avem nevoie de :
- pt. aluat : 350 g faina , 3.5 g g drojdie uscata , 180 ml apa calduta , 1 lingura zahar , 3 linguri unt topit , 1 lingurita sare
- pt. oparirea aluatului : apa , bicarbonat de sodiu
- mustar , crenvursti / carnaciori de bere
- 1 ou , putina apa , sare mare
Preparam asa :
Drojdia se amesteca cu zahar si se adauga apa calduta . Se lasa 10 minute la cald .
Faina se cerne cu sarea . Untul se adauga la amestecul cu drojdie , apoi se adauga peste faina si se framanta un alaut omogen , elastic . Se lasa la dospit 1 ora , la loc cald .
Dupa ce s-a dospit aluatul , se taie in 4 bucati egale , fiecare bucata se ruleaza sub forma unei franghii , de cca. 2.5 cm grosime , care se taie in bucati de cca. 5 cm lungime . Fiecare bucata se intinde in forma de dreptunghi , se pune mustar si cate o bucata de crenvursti/carnacior( bucata de cca. 5 cm ) si se ruleaza , avand grija sa se inchida bine la capete .
Intr-o cratita mai adanca se pune apa la fiert ( eu am pus cam 1.5 l ) . Cand da apa in clocot , se da focul mic , se adauga bicarbonat de sodiu (1 lingura pentru fiecare 1 l apa ) . Cu grija se introduc cornurile in apa si se lasa cca. 20-30 sec , pana se ridica la suprafata . Se scot pe hartie absorbanta , apoi se pun in tava acoperita cu hartie de copt .
Oul se bate cu putina apa rece . Se ung cornurile cu ou batut , se presara deasupra sare mare .
Se dau la cuptor , preincalzit la 200 grade , timp de 15 minute .
Aluatul este moale , pufos . Se pot reincalzi la microunde si sunt excelenti si a doua zi . Garantez insa disparitia lor rapid .
Din cantitatile date , mie mi-au iesit 12 bucati .
Sincer?Tie ti-au iesit mai bine!:-))
RăspundețiȘtergereEsti tu prea draguta cu mine :)
RăspundețiȘtergereCat de bine arata!!! Interesanta reteta!
RăspundețiȘtergereMerci .
ȘtergereApetisanta reteta! Al meu le-ar aprecia foarte tare ! le voi incerca si eu! pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc. Incerca-le , au sa va placa , mai ales aluatul .
ȘtergereImi place mult ideea,am sa salvez reteta!Pupici!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place ,te pup.
ȘtergereSuper reteta!!!!Am salvat-o:) Pai la cate pachetele trebuie puse dimineata la liceu si la camin.....mersi,mersi...Pupici:x
RăspundețiȘtergereAsa e , sunt mai mult decat perfecti la pachetel , potrivit pentru manute mici.
ȘtergereImi place reteta!Au iesit niste gustari foarte practice!
RăspundețiȘtergereAsa e Raluca , practic e un cuvant potrivit .
ȘtergereF bun!
RăspundețiȘtergereDaca puneam mai mult mustar erau si mai buni , dar mi-a fost teama sa curga afara .Data viitoare .
Ștergerecred ca sunt un deliciu
RăspundețiȘtergereSunt tare faini , dragalasi asa micuti si aluatul ala face toata treaba buna .
Ștergere