Avem nevoie de:
- 500 g cartofi fainosi , 1 ou , 1 lingura de ulei , cca. 175 g faina
- unt , pesmet , zahar , scortisoara
Preparam asa :
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja in apa cu sare . Cand s-au fiert , se curata de coaja si se paseaza ca pentru piure . Se adauga ulei , oul batut si faina si se framanta un aluat omogen , care se desprinde de pe mana , dar sa fie totusi moale , nu vartos . Posibil sa fie nevoie de mai multa/mai putina faina , de aceea am si scris "cca. 175 g", mie cam atat mi-a intrat .
Din aluat se rup bucati , se fac sfere cu mainile infainate , apoi se alungesc pe suprafata de lucru infainata sub forma de snururi.
Intr-o oala incapatoare se pune la fiert apa cu putina sare si putin ulei . Cand apa fierbe , se pun nudli ( nu toti o data , pentru ca iasa destul de multi ) si se lasa pana se ridica la suprafata .Se scot cu o spumiera intr-o strecuratoare .
Untul se pune la topit intr-o tigaie , apoi se adauga pesmetul si se rumeneste .
Nudli se dau prin pesmet , se presara apoi cu zahar si scortisoara si se servesc calzi .
Bunica ne facea din astia si la noi in bihor li se spune nudli tare buni sant!
RăspundețiȘtergereBuni a mea era pe jumatate unguroaica si a crescut in Bihor ;-)
Ștergereinteresanti.seamana cu aluatul pt galusti cu prune,arunca si la mine cateva, te rog ;)
RăspundețiȘtergereExact aluat de galusti cu prune este . Trimit cu mare drag :)
Ștergerefoarte interesant...si sigur foarte bun!
RăspundețiȘtergereMie imi plac , imi amintesc de copilarie :)
ȘtergereCred ca sunt tare buni,niciodata n-am mancat!Te pup!
RăspundețiȘtergereFlory , daca iti plac galustele cu prune , o sa-ti placa si astia . Poti inlocui pesmetul cu nuca macinata si zahar , cu mac si zahar , merg chiar si cu gem .
ȘtergereMinunati! Si noua ne plac foarte mult!
RăspundețiȘtergere:) Cred ca plac la toata lumea
ȘtergereFoarte buni! Imi plac tare mult deserturile cu pesmet si zahar :)
RăspundețiȘtergereMerci Brandusasi merci pentru vizita
ȘtergereMa bucur c-ai scris reteta.
RăspundețiȘtergereAsa e si la indemana mea si sper sa-i fac si eu in curand.
Cu placere , astept sa te vad "invartind" la nudli.
ȘtergereBunica mea ne fãcea, cred cã le zicea tasche:)
RăspundețiȘtergereIn fiecare zona le spune altfel , am mai auzit si denumirea de "putisoare" . Taschele eu le stiu ca fiind niste coltunasi , din aluat de taitei , umplute cu gem si tavalite prin pesmet .
ȘtergereMinunate, draga mea!!!!Doamne ce ne mai bucuram cand ne facea si noua mama si ce mai mancam.....:)!Sa stii ca am sa fac si eu(inca nu am facut , decat am mancat...de la altii).Pupici:X
RăspundețiȘtergereMultumesc Maria . Si mie imi placeau tare mult , nu mai mancasem de ani de zile .
RăspundețiȘtergereFoarte gustosi!La noi li se spun"putisoare"Imi plac tare mult,as manca toata ziua!Pupici!
RăspundețiȘtergereEu o sa-i fac mai des de acum inainte , plac si sotului , minune mare :))
ȘtergereHmm nu-mi aduc aminte sa fi mancat. Ca un fel de gnocchi dulci? Cred ca sunt o nebunie, nu?
RăspundețiȘtergereSunt tare buni . Da , ceva in genul gnocchi .
ȘtergereMama ce bunatate si ce fain ti-au iesit !
RăspundețiȘtergerePup manutele ajutorului de bucatar . :)
Lia , te pup , multumesc . Manutele astea sunt ale mele , nu ale ajutorului :) Am maini micute , chiar daca eu nu sunt chiar asa micuta .
Ștergeremamaie a mea ne punea si smintina peste.... in Maramures, punem in tot smintina.... sint foarte buni, o sa fac si eu dupa 35 de ani de cind nu am mincat asa ceva ! wow! este acelasi aluat ca si pt. gnochi italieni... se pot minca cu orice sarat sau dulce ... ii faci alungiti sau rotunzi... pofta mare celor care ii fac !
RăspundețiȘtergereCu smantana nu am incercat , dar o s-o fac. Suna interesant.
RăspundețiȘtergere