vineri, 17 februarie 2012

Gateau Royal ( Trianon )

Reteta adusa pe Arta Culinara de Alex ( mii de multumiri) si pusa in aplicare prima data de Foxyy aici. Ma bantuie acest tort de prea mult timp , insa nu l-am facut imediat din lipsa unui ingredient ...crepes dentelle , niste clatite crocante , sa le zic , nu stiu exact cum sunt pentru ca nu le-am gasit aici. Le-am facut acasa dupa reteta asta , pot spune ca nu mi-au iesit grozav si mi-au cam scos peri albi in ziua respectiva , dar sunt un inlocuitor si merg.


Avem nevoie de :
- pt. blat : 60 g faina de migdale , 15 g faina , 130 g zahar , 2 albusuri , un praf de sare
- pt. stratul crocant : 70 g ciocolata alba , 200 g nutella , 120 g crepes dentelle Gavotes
- pt. crema : 300 g ciocolata 70% cacao , 100 g smantana lichida , 100 g zahar , 80 g unt , 5 oua , un praf de sare
- pt .ornat : 1 lingura de cacao , migdale macinate , ornamente diverse
- forma : 21 cm diametrul

Preparam asa :
Faina de migdale se amesteca cu faina si 60 g zahar si se cerne amestecul . Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intaresc , se adauga restul de zahar si se bate pana la topirea lui . Se incorporeaza cu grija in amestecul uscat . Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 170 grade 15 minute. Se lasa la racit .
Eu am folosit o tava dreptunghiulara de 24/30 cm , dupa racirea blatului am decupat un cerc de aluat de marimea formei de tort (21 cm diametrul). M-am gandit ca daca voi coace blatul in forma de tort , dupa racire acesta se va micsora putin si nu voi mai avea blatul exact de dimensiunea formei .
Pentru stratul crocant se pune la topit pe baie de aburi ciocolata alba , se adauga crema nutella , apoi "clatitele" sfaramate si se amesteca . Se lasa la racit .

Asa arata originalele si va sfatuiesc sa le folositi pe acestea ( poza de pe internet )

Pentru crema se pune la topit ciocolata pe baie de aburi .Separat se da un clocot smantanii. Se amesteca cele doua si se lasa deoparte . Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin albe si spumoase , se adauga untul , apoi amestecul cu ciocolata . Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se adauga la compozitia cu oua si ciocolata . Se omogenizeaza .
Se trece la ansamblarea tortului . Intr-o forma de tort unsa cu ulei se aseaza blatul cu migdale , se intinde deasupta compozitia crocanta , cu "clatite " , apoi crema de ciocolata . Se niveleaza si se da la rece 10-12 ore .
Se pudreaza deasupra cu cacao . Eu am "invelit " marginile laterale in migdale macinate si am ornat cu trandafir si bombite din plastelina de ciocolata .

27 de comentarii:

  1. Foarte fain! Pacat ca pe la noi nu gasim ingredientele!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluca , nu stiu exact de unde esti tu , dar am inteles ca se gaseste , mai usor sau mai greu , cam peste tot . Aici , in tarile nordice , nu cred ca este sansa sa gasesc produsul respectiv , astia sunt mai cu motz in ceea ce priveste produsele /producatorii , in sensul ca nu se aduce orice de oriunde , prefera sa isi protejeze producatorii interni .

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. :)) Sa mai pofteasca si altii ca eu am poftit destul . Hai la mine , servim cate o felie , ca mai este

      Ștergere
  3. Wow.....!!!!Cum zicea si Viviana"pur si simplu delicios".Pupici:X

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata grozav,sigur e un deliciu!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc tuturor pentru apreciere si vizita . Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne cum arata sectiunea, mor de pofta!!!!
    Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sectiunea aia nu vroia sa inebuneasca pe nimeni , doar sa-i faca pe toti /toate sa pofteasca asa cum am poftit eu :)

      Ștergere
  7. o nebunie tortul tau!Bravo si mii de pipici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum mi-a scapat ciocolatoasa asta? Cred ca-i de vis la gust, imi place. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai schimbat fata blogului...super!!!! Prajitura arata "royal"..;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da , am schimbat-o , am vrut-o mai luminoasa . Tortul este super fain , trei texturi diferite , "explozie" in gura .

      Ștergere
  10. In loc de "clatitele" alea cred ca ar merge niste rulorui de napolitana sau chiar napolitane, ca asa ceva n-am vazut prin romanica...delicios tb sa fie! :*

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate ca ar merge , dar nu sunt sigura ca s-ar pastra crocante . In Romania se gasesc , la carefour , mega image .

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...