Imi place tare mult aluatul acesta si-l folosesc destul de des in ultima vreme , cu umplutura sarata sau dulce , in functie de chef , cerere sau ingrediente de reciclat . De data asta m-am gandit sa transform parizienele in ceva mai mare , o "impletitura" . De fapt din cantitatea de aluat iasa doua impletituri , dar eu am facut doar una , iar din jumatate de aluat ramas am facut niste mini-pariziene cu nutella pentru pitica ciocolatoasa , pe care le-am luat pe drum ca gustarica .
Avem nevoie de :
- pt. aluat : 500 g faina , 20 g drojdie proaspata , 1 ou , 100 ml ulei , 250 g iaurt / kefir / lapte acru , 1/2 lingurita sare , 1 lingura zahar
- pt. umplutura : gem de caise / nutella
- pt. decor : 1 ou, 2 linguri lapte , zahar perlat
Preparam asa :
Uleiul si iaurtul se pun la incalzit . Atentie , nu trebuie sa fiarba , doar sa se incalzeasca putin , la temperatura corpului. Se adauga sarea si zaharul .
Faina se amesteca cu drojdia dizolvata in putin lapte . Oul se bate usor si se pune peste faina , se adauga si amestecul de ulei si iaurt si se framanta un aluat omogen . Se lasa la dospit intr-un loc cald , cca. 30 minute , pana isi dubleaza volumul .
Aluatul crescut se imparte in doua . Jumatate se intinde sub forma de dreptunghi de cca. 30 / 20 cm . Se fac crestaturi cu cutitul pe ambele laterale lungi . Se aseaza pe mijloc gem si se impacheteaza impletind marginile taiate .
Se fac doua impletituri ( cum ziceam , eu am facut una singura , iar din restul de aluat mini-pariziene pe care le-am umplut cu nutella ).
Impletiturile se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut 30 minute .
Oul se bate cu putin lapte si cu amestecul obtinut se pensuleaza impletiturile . Se presara deasupra zahar perlat .
Cuptorul se incalzeste la 170 grade . Se da tava la cuptor pentru 25-30 minute , pana devin aurii deasupra .
Se lasa putin la racit si se taie felii .
Super frumos arata si sunt delicioase cu gem de caise. pup
RăspundețiȘtergereImi plac aceste impletituri. Pup!
RăspundețiȘtergeref apetisanta!
RăspundețiȘtergereIti doresc sa ai un Paste luminat, linistit si cu ganduri bune.
RăspundețiȘtergereAcum ca e Pastele mi-o imaginez cu umplutura de nucaaa...yaiiii ce un ar fi!!
RăspundețiȘtergerePaste fericit!
RăspundețiȘtergereMultumesc tuturor pentru vizita si urari
RăspundețiȘtergere