luni, 5 decembrie 2011

Stelute de Craciun

Diana a lansat o provocare si m-a invitat si pe mine . Multumesc . Provocarea este legata de "gustul Craciunului " in jurul lumii . Am cercetat putin , m-am informat si am gasit si eu cateva preparate care nu lipsesc de pe masa de Craciun in Finlanda . Se prepara diverse feluri principale cu peste , cu carne de vita , o sunca preparata dupa o reteta speciala , pate de ficat , aspic de carne , carne de ren afumata , diverse "casserole" din legume ( nu stiu cum se traduce), salata de ciuperci , salata de merisoare si varza rosie . La desert se mananca tort de fructe , turta dulce  cu ghimbir , stelute din foietaj cu gem si o budinca de orez , care are o poveste speciala. In ea se pune o singura migdala intreaga , iar cel care nimereste migdala in farfurie , va avea noroc tot anul .
M-am oprit asupra unui dulce , pentru ca m-a intrigat prezenta unui ingredient in compozitie . Este vorba despre stelutele din foietaj , care se fac cu gem de prune sau gem de caise . Ingredientul care m-a intrigat a fost quark-ul prezent in aluat .


Avem nevoie de :
- 250 g unt , 250 g quark moale , 250 g faina , 1 ou , gem de prune / caise , zahar pudra

Preparam asa:
Untul la temperatura camerei se amesteca cu quarkul , apoi se adauga treptat faina . Se omogenizeaza , se inveleste in folie de plastic si se da la rece minim o ora . Aluatul este unul moale.
Pe suprafata de lucru se aseaza o bucata de hartie de copt , se presara faina , se aseaza  aluatul ( recomand sa se lucreze doar cu jumatate din aluat , pentru ca este moale , greu de manevrat , chiar si imediat scos din frigider ; restul de aluat se tine in continuare la rece ), se presara cu faina si se acopera cu alta bucata de hartie de copt . Se intinde o foaie de cca. 5 mm grosime .Se taie in patratele de cca. 8 cm latura . Se cresteaza in colturi fiecare patrat . In mijloc se aseaza gem , apoi se aduce la mijloc cate un colt de pe fiecare latura , presand usor .




Se ung usor cu galbenus de ou si se coc in cuptorul incins la 220grade , timp de 10-15 minute .
Cand sunt coapte , se pudreaza cu zahar .


 Se servesc de obicei alaturi de o cana de gloggi , o bautura traditionala finlandeza , asemanatoare cu vinul fiert romanesc .

10 comentarii:

  1. Doamne ce-mi plac!Credeam ca e vr'un aluat cu multe impachetari, dar un foietaj asa simplu merita incercat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lilly , este simplu de facut , dar destul de greu de manuit , este foarte lipicios . Oricum , merita .

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bune stelutele :) Te astept cu drag sa participi la concursul de pe blogul meu.

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Andreea , o sa incerc sa particip .

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Dorina, te astept cu drag la provocarea lunii decembrie "Dulce Romanie". Intra sa vezi cu ce ingrediente te provoc

    http://brindusascheaua.blogspot.com/2011/12/provocarea-lunii-decembrie-2011-dulce.html

    RăspundețiȘtergere
  6. E interesant ce-ai facut!
    Daca tot '' ai acces '' cat de cat la bucataria finlandeza, poate incerci mai multe retete si vii si ni le soptesti si noua :)))
    Eu una parca as mai iesi din cand in cand din partea astea culinara, traditional romaneasca. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Adnia , merci .

    Brandusa , cu mare drag .

    B.A , incerc , daca imi plac le postez.

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Este o crema de branza usoara, cu continut mic de grasime. Poti folosi orice crema de brânză daca nu ai quark.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...