joi, 26 ianuarie 2012

Cozonac Rosenkranz

Cred ca toata lumea a facut acest cozonac , numai eu nu am avut curaj . Mi se parea cam complicat , cu zaharul ars , apoi nu aveam cratita care sa mearga la cuptor ( manerele sunt din bachelita , cred ca asa se cheama ) . Zilele trecute insa , sotul meu a venit cu solutia ...dam manerele jos . Zis si facut .
Reteta am luat-o de la Gabi Cara . Am modificat unele cantitati , cum ar fi laptele , eu am pus puuutin mai mult pentru ca mi se parea prea vartos aluatul si untul , am pus ceva mai putin , am avut impresia ca e prea gros stratul daca-l pun pe tot .
Rezultatul ...fantastic de bun .


 Avem nevoie de :
- 400 g faina , 2 oua , 25 g drojdie proaspata , 120 ml lapte , 3 linguri de zahar pentru lapte , 100 g unt , 6 linguri de zahar pentru unt , extract de vanilie , coaja rasa de lamaie , un praf de sare , 12 linguri de zahar pentru caramelizat , nuca taiata marunt
- cratita mea - 21 cm dimetrul

Preparam asa :
Cele 12 linguri de zahar se pun in cratita la caramelizat . Cand s-a topit tot zaharul , se tapeteaza cu grija si peretii cratitei cu zahar caramelizat . Se lasa deoparte .
Laptele se incalzeste usor , se adauga cele 3 linguri de zahar . Drojdia se sfarama si se amesteca cu laptele caldut indulcit .
Faina se cerne . Se adauga sare , ouale intregi  , aromele si amestecul de lapte si drojdie . Se framanta un alaut elastic , omogen , din care se intinde o foaie dreptunghiulara de cca .1 cm grosime .
Untul se freaca cu cele 6 linguri de zahar , crema obtinuta se intinde peste foaia de aluat . Se presara deasupra nuca si se preseaza usor pentru a se lipi de crema.Se ruleaza aluatul sub forma de sul si se taie in 6 bucati egale ( eu de zapacita ce sunt am taiat doar cinci , dar nu e bai , cratita si asa era cam micuta , au avut loc destul sa creasca ).Se aseaza bucatile in cratita , sub forma de floare si se lasa la crescut , in loc cald , 1 ora .


Dupa ce a crescut aluatul , se baga cratita in cuptorul preincalzit la 180 grade , pentru 30-40 minute. Se rastoarna imediat ce a fost scos din cuptor , altfel zaharul se intareste si nu mai poate fi scos din vas.


13 comentarii:

  1. Adevarata bunaciune!!!!!!!!!pup o zi faina sa ai!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Recunosc, eu nu l-am facut si nici nu am mai auzit de el. Dar arata atat de bineeeee!!! Voi nota reteta!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. arata bine! eu nu l-am facut inca..:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am auzit multe despre cozonacul asta...trebuie musai sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu auzisem , citisem , vazusem , acum nu regeret ca l-am facut pentru ca e chiar foarte bun si nici nu e asa de greu de facut cum credeam eu .

      Ștergere
  5. Mie nu imi iese pufos ca si cozonacii obisnuti.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...