Nu am nici cea mai vaga idee de ce o cheama asa . Reteta am primit-o de la o prietena , iar acum vreo 2 ani am facut-o prima data . M-am suparat foarte tare pe ea ( pe prajitura ) pentru ca foile mi-au dat mare bataie de cap ,am spus ca nu o mai fac niciodata , dar i-am mai dat o sansa acum . Am cautat pe net informatii referitoare la foi , marea majoritate fac altfel foile , cu drojdie .Eu am o varianta pe care am regasit-o si la Poca , in care foile nu contin drojdie , dar contin bicarbonat de sodiu. Am mers totusi pe varianta cunoscuta , dar am ales sa intind foile intre 2 foi de hartie de copt , pentru ca aluatul este atat de fraged , incat se rupe imediat la intins .
Avem nevoie de :
- pt.foi : 500 g faina , 250 g margarina , 2 oua , 1 lingurita bicarbonat de sodiu , otet , sare , extract de vanilie
- 1 borcan de 400 g gem de caise, 200 g nuca macinata , 150 g zahar
- 150 g ciocolata amaruie , 2 linguri ulei
Preparam asa :
Faina cernuta se amesteca cu ouale intregi , se adauga margarina topita , bicarbonatul stins cu otet , praful de sare si extract de vanilie . Se framanta un aluat omogen . Aluatul obtinut se imparte in 4 . Se intind 4 foi intre foi de hartie de copt .
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza prima foaie , se unge cu 1/3 din gem , se presara 1/3 din nuca amestecata cu 1/3 din zahar . Se acopera cu a doua foaie . Se repeta operatiunea pana la terminarea foilor , ultimul strat fiind o foaie .
Se pune la copt , in cuptorul preincalzit la 170 grade , timp de 30-40 minute .
Se scoate din cuptor si se lasa la racit .
Ciocolata se topeste pe baie de aburi impreuna cu uleiul si se intinde deasupra prajiturii .Prajitura se da la rece pana se intareste ciocolata . Se taie cu cutit inmuiat in apa fierbinte .
Se poate renunta la ciocolata , caz in care se va pudra deasupra cu zahar pudra .
E minunata si cu si fara cioco!!
RăspundețiȘtergereCu siguranta .
Ștergerearata minunat prajitura!
RăspundețiȘtergereMultumesc .
ȘtergereEste foarte buna,mai ales cu ciocolata.Pup!
RăspundețiȘtergereNoi suntem ciocolatosi , ne place asa . dar sunt sigura ca e la fel de buna si pudrata cu zahar doar .
ȘtergereGand la gand cu bucurie, acum am vazut reteta ta, eu o fac cu drojdie, oricum e tare buna!
RăspundețiȘtergereVoi incerca si eu varianta cu drojdie , ca-s curioasa de diferenta .
ȘtergereNici eu nu stiu de ce o cheama asa, dar o stiu de cand eram mica. O facea mama si imi amintesc ca era tare buna!
RăspundețiȘtergereEram si eu curioasa de unde si pana unde numele asta , dar sincer ...nu conteaza cum o cheama , ca e tare buna .
RăspundețiȘtergereAdor prajiturile cu foi, dar nu-mi place sa le fac :D
RăspundețiȘtergereArat excelent! Foarte eleganta!
Sa fiu sincera nici mie nu-mi place sa intind foi , mai ales din aluat fitzos si foarte subtiri , dar cateodata ma ambitionez .
ȘtergereNu stiu de ce prajitura asta imi aminteste de '' Foi cu miere ''.
RăspundețiȘtergereTrimite si la mine o felie, sau doua, una si pentru ''unchiu''. :)
Pentru ca este cu foi :)) Trimit , trimit , daca va tenteaza.
ȘtergereSi soacra mea o face, este f buna!!!!
RăspundețiȘtergereEste foarte buna , eu ador combinatia gem-nuca .
Ștergere