vineri, 7 octombrie 2011

Strudel cu mere

In Finlanda e deja destul de rece . A plouat aproape in fiecari zi de cand ne-am intors din Romania . Tare nu-mi place vremea asta , dar ce pot face ? Poate doar sa-mi indulcesc sufletul cu un strudel cu mere si multa scortisoara . Daca e cu mere , e de toamna , deci poate participa la Provocarea lunii octombrie "Dulce Romanie 2011" sustinuta luna aceasta de Fancy Cake .
Povestea e mai lunga , nu scapati asa usor . De unde sa iau eu aluat pentru strudel aici? Nix , nu este sau nu am vazut eu , ca mai am si orbul gainii cateodata . Atunci , fac acasa . Reteta ...stiu ...Laura Laurentiu  , banateanca mea salvatoare . Si a iesit ceva , nu cum ar fi trebuit , ca nu le am cu intinsul aluatului subtire ca foaia de tigarete , din pacate . Poate data viitoare .

  
Avem nevoie de :
- pt . foaie: 400 g faina , 1 lingurita otet , un praf de sare , 250 ml apa , ulei
- pt. umplutura: 3 mere mari , 3 linguri de zahar , stafide , scortisoara , gris , zeama de lamaie

Preparam asa:
Faina se cerne . Apa se amesteca cu sarea si otetul si se adauga la faina . se framanta un aluat elastic si nelipicios . daca mai este nevoie se mai poate adauga apa sau faina . Eu am mai adaugat putina faina la framantat. Se unge aluatul cu ulei la suprafata si se inveleste in folie . Se da la rece 30 minute .
Merele se curata si se taie cubulete. Intr-o tigaie incinsa se pun merele , se stropesc cu zeama de lamaie , se adauga zaharul , stafidele si scortisoara si se lasa cateva minute sa se perpeleasca merele , dar sa nu se inmoaie prea tare.
Aluatul se scoate de la frigider. Se aseaza pe masa de lucru acoperita cu un servet presarat cu faina . Se intinde o foaie cu sucitorul  , apoi cu mainile pe sub foaie , se trage si se mai intinde cat se poate de subtire , cu mare atentie sa nu se rupa . Se stropeste foaia cu ulei si tot cu mainile se intinde uleiul uniform. Se taie marginile cu cutitul . Eu am impartit foaia in doua , am facut doua strudele mai mici.
Pe aluat se aseaza amestecul cu mere , se presara gris si se roluieste aluatul . Se stropeste cu ulei deasupra , se fac crestaturi din loc in loc si se da la cuptorul preincalzit la 180grade , pana se rumeneste frumos deasupra .
Cald , se pudreaza cu zahar si scortisoara.

9 comentarii:

  1. Nu refuz niiciodata un strudel cum mere! Mai ales daca este gustos ca al tau!
    Weekend placut alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc la fel Fancy , si esti invitata mea la o felie de strudel .

    RăspundețiȘtergere
  3. super ti-a iesit.mie nu imi iese de nici o culoare foaia asta de strudel.uffff,felicitari.pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Ador merele indiferent de combinatie,iar strudelul arata grozav.Pupici!Daca-ti face placere poate vei vrea sa mi te alaturi si sa ma urmaresti si pe mine,doresc si eu sa-mi fac prieteni in blogosfera.Multumesc mult.Sper ca nu te-am deranjat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mm...as manca ceva dulce acum...poate strudelul tau cu mere?
    Sigur da!

    RăspundețiȘtergere
  6. una verdadera exquisitéz me encanta los strudel de manzanas ,una delicia,abrazos grandes.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sarah , nici mie nu mi-a iesit cum trebuie , am si spus asta , nu reusesc sa intind foaia subtire cum ar trebui . Dar pentru prima incercare , zic eu ca a fost ok .

    Dia-mar , cu mare drag .

    B.A , dau la schimb pe ce vei face tu zilele viitoare .

    Rosita ,abrazos .

    RăspundețiȘtergere
  8. eu zic ca arata frumos si apetisant strudelul tau.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pansy , multumesc , si multumesc pentru vizita .

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...