Am gasit pe blessedhomemaker.blogspot.com o reteta de painici cu lapte , foarte pufoase si delicioase pentru micul dejun si nu numai.Nu am masina de facut paine , asa ca eu am framantat "manual".
Avem nevoie de :
- 240 ml lapte , 2 oua , 50 g zahar , 1 lingurita rasa sare , 500 g faina , 2 lingurite drojdie uscata , 70 g unt
Preparam asa:
Se face o maia din 50 ml lapte caldut , drojdie , zahar si sare si se lasa 15 minute.Se cerne faina , se adauga maiaua , 1 ou si jumatate batute (jumatate pastram pentru uns deasupra ) , untul topit , restul de lapte caldut si se framanta.Se lasa sa creasca aluatul cca. 1 ora (pana isi dubleaza volumul ).Aluatul rezultat va fi unul elastic.Se imparte aluatul crescut in 4 bucati , apoi fiecare bucata se imparte in 3 , rezultand 12 bucati.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt , se aseaza cele 12 bile si se mai lasa la crescut in tava cca. 1 ora.Dupa o ora se ung cu oul batut amestecat cu putin lapte si se dau la cuptorul princalzit la 180 grade , cca.30 minute( pana se rumesc frumos deasupra ).
Sunt foarte pufoase .Se pot servi simple , cu gem sau cu crema de ciocolata.
Stiu cat e de greu sa framanti cu mainile dar se vede ca rezultatul merita tot efortul.
RăspundețiȘtergereSa stii ca eu nu am framantat prea mult , vreo 10 min poate, nu pot mai mult , ma dor incheieturile mainilor , dar au iesit ca si cum le-as fi framantat jumatate de ora .
RăspundețiȘtergereThanks for visiting and I'm glad you like this recipe!
RăspundețiȘtergerePS: I googled to translate Romania to English ;-)
Thank you again for this wonderfull recipe.
RăspundețiȘtergereLe-am facut, au iesit pufoase ;). Doar ca la mine cu 500 faina aluatul era foarte moale, asa ca am pus cam 750 g si un pliculet de drojdie (7 g). Multumesc pentru reteta!
RăspundețiȘtergereCu faina trebuie mereu "jonglat" , pentru ca una este mai umeda , alta mai uscata . Trebuie simtita consistenta aluatului .Ma bucur ca ti-au iesit bune pana la urma .
Ștergere