marți, 14 mai 2013

Paella cu fructe de mare

Un fel de mancare traditional spaniol care pe mine m-a cucerit din prima inghititura. Se prepara in mai multe moduri , cu fructe de mare , cu carne de pui/iepure sau mixta ( imbina fructele de mare cu carne de pui/iepure) si bineinteles cu orez ( de preferat din cel special pentru paella - bomba  , dar se poate folosi si orice alt orez cu bob mediu)si nelipsitul sofran care da culoarea superba acestui fel de mancare. Se prepara intr-un vas special pentru paella , dar garantez ca se pregateste la fel de bine si intr-o tigaie.
Eu ador fructele de mare , dar am preferat ca de data aceasta sa folosesc la preparare si putin piept de pui , cum de altfel prevedea si reteta gasita intr-o revista culinara spaniola.


Avem nevoie de :
- 450 g fructe de mare ( calmar , carne de scoici , creveti) , cca. 200 g piept de pui , un ardei gras rosu , 1 ceapa , 2 catei de usturoi , 6 linguri de ulei de masline , 300 g orez , 750 ml supa de pui clara , cateva pistile de sofran , sare , piper

Preparam asa :
Se spala fructele de mare ( daca sunt congelate se decongeleaza inainte). Calmarul se taie inele. Pieptul de pui se taie cubulete mici. Ardeiul se taie cubulete.Ceapa si usturoiul se taie marunt.
Intr-o tigaie incapatoare se incinta 4 linguri de ulei de masline si se prajeste usor , pe toate partile, pieptul de pui , apoi se scoate si se tine la cald. Se pune si restul de ulei , se lasa la incins , se adauga ceapa si se soteaza pana devine transparenta , se adauga usturoiul si ardeiul gras si se continua sotarea pana se inmoaie putin ardeiul. Se pun inelele de calmar si carnea de scoici ( daca folositi creveti proaspeti adaugati si crevetii acum , eu am folosit prefierti si i-am adaugat mai tarziu), apoi se pune orezul , amestecand pana se acopera orezul cu ulei. Se readuce in tigaie si pieptul de pui. Se toarna supa si se pun pistilelle de sofran.
Se lasa la fiert , la foc mare cca. 20 de minute. Se da focul mai mic , se adauga crevetii , se potriveste de sare si piper si se mai lasa la fiert cca.10 minute.


Se serveste calda , cu felii de lamaie alaturi si se "stinge" cu un pahar de sangria rece.


14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mai iti fac si eu pofta tie , ca tu-mi faci pofta zilnic

      Ștergere
  2. Preferata mea!Arata tare bine!Yummy!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine, o singura data am mancat, iar acasa inca nu m-am incumetat sa fac :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce? Nu e mare lucru sa faci...Tu faci atatea minuni , de ce te-ai teme de o paella?

      Ștergere
  4. Se ve irresistible este postre me encanta muy muy rico,abrazos y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu daca imi permiti sa iti dau cateva recomandari pentru paella:

    - Lamaia este un ornament frumos pentru a decora paella si asa trebuie sa ramana . Paella este un fel de mâncare cu arome foarte elaborate și complexe, care nu sunt în întregime gasite si apreciate dacă s-ar folosi de lamiae.
    Anterior, suc de lamaie a fost pus în produsele alimentare pentru a masca gustul rău al ingredientelor care nu erau proaspete.

    Niciodata nu se stoarce lamaia peste paella deoarece daca facem acest lucru vei descoperi ca nu are nici un gust de paella ci de lamiae. Lamaia nu imbunatateste paella ci mai repede o omoara.

    - Cand este o paella cu fructe de mare se face cu fumet (supa de peste) si nu cu supa de pui si cu atat mai mult se pune doar fructe de mare si un aanumit tip de peste

    - Paella valenciana (aceasta a aparut pentru prima data) este cea care se face cu pui, iepure, fasole verde, pastai fasole mare (garrrofo) si melci (daca ai)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfaturi Ioana. Stiam ca paella cu fructe de mare se face cu supa de peste , problema e ca supa de peste nu-mi este la indemana oricand , asa ca folosesc supa de pui.
      Legat de lamaie ... credeam cu ardoare ca se foloseste , pentru ca altfel nu-i vedeam rostul in farfurie. Eu sunt de parere ca nu pui in farfurie ceva ce nu trebuie consumat. Greseala restaurantelor care te induc in eroare in acest caz.
      Am mancat paella si la Barcelona si in insulele Spaniei si mereu cea cu fructe de mare continea si carne de pui.
      Multumesc inca o data pentru sfaturi.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...