marți, 28 iunie 2011

Cozonac cu nuca si stafide

Imi era tare pofta de cozonac , deci ...la treaba . Reteta , mereu aceeasi , de la Gabi Cara "citire" , careia ii multumesc din suflet pentru ca a postat-o pe blog si mi-a dat sansa sa fac un cozonac fenomenal.






Avem nevoie de :
- 1 kg faina , 50 g drojdie proaspata , 250 g zahar , 500 ml lapte gras 3.5% , 200 ml ulei  , 5 galbenususri , 1 lingurita rasa sare , esenta de vanilie
- pt. umplututura: 5 albusuri , 5 linguri de zahar , 250 g nuca , 2 linguri cacao , 100 g stafide

Preparam asa :
Faina se cerne de doua ori . Laptele se pune la incalzit impreuna cu zaharul si esenta de vanilie.
Se face o maia din drojdie , putina faina si cateva linguri de lapte caldut , se acopera cu faina deasupra si se lasa la cald 10 minute , pana crapa faina deasupra.
Galbenusurile se freaca bine cu sare si se adauga peste faina cernuta , apii se adauga amestecul de lapte si zahar si maiaua . Se amesteca si se framanta , adaugand putin cate putin din ulei , care trebuie sa fie si el caldut.Se framanta bine de tot , apoi se lasa la dospit , la loc cald si ferit de curent , 1 ora si jumatate.
Albusurile se bat spuma tare , se adauga zaharul si se continua baterea.Cand s-a topit zaharul , se adauga nuca macinata ( sau sfaramata marunt in cazul meu )  , cacao  si stafidele hidratate in prealabil.
Aluatul dospit se imparte in doua , iar fiecare jumatate se imparte la randul ei in doua. Se intinde cate o foaie pe o pelicula fina de ulei , se unge cu crema si se ruleaza.Se impletesc cate doua.
Tava de cozonac  se acopera cu hartie de copt , se unge cu ulei si se aseaza in ea cozonacul.Se mai lasa sa creasca in tava cca.30 min.Se coace in cuptor preincalzit la 180 grade , 45 minute.


Calzi , i-am uns cu miere si daca nu uitam sa-mi las niste nuca , i-as fi presarat cu nuca deasupra.
Pufosi si gustosi , aveti cuvantul meu , cei mai buni cozonaci .


Mii de multumiri  Gabi .

2 comentarii:

  1. Izuk draga, te pup, ma bucur din suflet pentru reusita cozonacilor tai, se vad clar cat sunt de pufosi. Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...