vineri, 20 august 2010

Chiftele marinate

Daca tot aveam facute chiftelele , m-am gandit sa incerc sa fac chiftele marinate. Rezultatul ...satisfacator.

Avem nevoie de:
- 6 chiftele prajite, 1 lingura faina , 2 linguri sos de rosii , 200 ml supa de carne , 2 foi de dafin , 1 lingurita otet ,1 lingura ulei, sare , piper .

Preparam asa:
Faina se dezleaga cu putina apa rece , se adauga sosul de rosii si supa de carne , uleiul si se pune pe foc.Se adauga foile de dafin si otetul si se lasa sa fiarba cateva minute.Se adauga sare si piper dupa gust.Se pun in sos chiftelele si se mai lasa sa fiarba la foc mic , cateva minute.

Se servesc cu pireu de cartofi.

Chiftele

Nu am mai facut de un secol si daca aveam niste carne tocata , am zis s-o folosesc.


Avem nevoie de:
- 500 g carne tocata , 1 ceapa , 3 catei usturoi , 3felii paine , 1 ou ,1 lingurita boia , sare , piper , patrunjel verde ,faina , ulei pt prajit.

Preparam asa:
Carnea tocata se amesteca cu ceapa si usturoiul tocate marunt.Se adauga miezul de la feliile de paine , inmuiat in putina apa si stors bine.Se adauga oul , boiaua , sare si piper dupa gust si patrunjelul verde tocat.Se amesteca bine.Se formeaza bilute , care se dau prin faina si se turtesc intre palme.
Chiftelutele se prajesc in ulei incins si se scot pe un servet absorbant pentru a inlatura excesul de ulei.

Pireu de cartofi

Clasic , banal sau cum vreti sa-l numiti , dar cred ca place oricui.Cred...


Avem nevoie de:
- 1/2 kg cartofi , 50 g unt , lapte , sare , nucsoara praf

Preparam asa:
Cartofii se curata , se taie si se fierb in apa cu sare.Cand au fiert , se scurge apa si se paseaza fierbinti.Se adauga treptat lapte fierbinte si se bate bine cu telul , pana ajunge la consistenta dorita.Se adauga unt si nucsoara si se amesteca bine.

joi, 19 august 2010

Frigarui de pui

Chiar daca nu am "curte" si stau la bloc , uneori vreau sa fac si preparate la gratar.M-am "dotat" cu un grill si m-am pus pe treaba.Nu e mancarea ca la carbuni , dar daca nu-i cal , ii bun si magar.


Avem nevoie de :
- 1 piept de pui , 1 ardei gras , 2 cepe , sare , piper (plus  betisoare de bambus pt frigarui )

Preparam asa:
Se spala carnea si se taie cubulete.Se condimenteaza cu sare si piper.Ardeiul de taie cuburi mai mari , ceapa sferturi.Betisoarele se uda cu apa.Pe rand, dupa pofta inimii , se trag pe betisoare bucati de carne , de ardei , de ceapa.Se incinge bine gratarul si se prajesc frigaruile pe toate partile.

Am servit cu cartofi la cuptor si sos de rosii si ardei.

marți, 17 august 2010

Lasagna

Mare amator...sotul. Si mie imi place , dar as prefera sa o faca altcineva , nu eu, cam multa munca.


Avem nevoie de :
- 1 pachet foi de lasagna ( eu am folosit 12 foi ), 200 g mozzarella
- pt sosul bechamel : 100 g unt , 2 linguri faina , 500 ml lapte , sare , piper , nucsoara.
- pt sosul bolognese: 500 g carne tocata (amestec vita si porc ) , 2 cepe , 2 catei usturoi , 2 rosii decojite , 3 linguri sos de rosii , 100 ml apa , sare , piper , bususioc , ulei.

Preparam asa:
Se prepara sosul bolognese : ceapa se toaca marunt , usturoiul se zdrobeste.Se calesc in ulei pana ceapa devine sticloasa , se adauga carnea tocata si se caleste pana devine carnea albicioasa.Rosiile se toaca marunt si se adauga in sos , se adauga si sosul de rosii si apa.Se pun condimentele si se lasa la fiert cca 30 de minute.
Intre timp se prepara sosul bechamel :se topeste untul , se adauga faina amestecand continuu cu telul.Se toarna treptat lapte fierbinte si se continua amestecarea.Se condimenteaza cu sare , piper si nucsoara.
Se unge o forma care merge la cuptor cu unt , se toarna un strat de sos bolognese si unul de sos bechamel si se aseaza 1/3 din foile de lasagna (fierte sau nu , depinde de care sunt).Se toarna deasupra inca un strat de sos bolognese si unul de sos bechamel.Se pune din nou un strat de foi.Se acopera cu sosuri si se pune ultima treime de foi.Se toarna deasupra restul de sos bolognese si sos bechamel si se acopera cu felii de mozzarella.
Se introduce vasul in cuptorul incalzit in prealabil , 35- 40 de minute.

miercuri, 11 august 2010

Orez cu lapte

Desertul copilariei...inca imi place , cu scortisoara sau cu ciocolata rasa.



Avem nevoie de:
- 200 g orez , 500 ml lapte , 4 linguri zahar , 1 esenta vanilie , un praf de sare , 1 galbenus de ou , ciocolata rasa sau scortisoara pt ornat.

Preparam asa:
Se pune la fiert orezul in lapte cu un praf de sare ,3 linguri de zahar si esenta de vanilie.Galbenusul de ou se freaca spuma cu o lingura de zahar ,se  adauga in el treptat cate putin lapte fierbinte.Cand orezul este fiert , se adauga amestecul de ou si se amesteca pentru omogenizare.
Se serveste pudrat cu scortisoara sau cu ciocolata rasa.

Cartofi cu carnati , oua si branza la cuptor

Seamana cu cartofii gratinati , de fapt cred ca asa era reteta pentru ca se folosea si smantana batuta cu oua , dar eu am scos partea asta. Mie imi plac mai mult asa . Dar am avut o bucatica de cascaval in frigider pe care am ras-o deasupra ultimului strat de cartofi.


Avem nevoie de:
- 1 kg cartofi , 4 oua , 250 g carnati afumati , 200 g telemea oaie/vaca , unt , sare , piper, cascaval

Preparam asa:
Cartofii se fierb in coaja .Se curata si se taie rondele.Carnatii se taie feliute , ouale se taie rondele , iar branza se da pe razatoarea mare.
O forma ce merge la cuptor , se unge cu unt , se aseaza un strat de rondele de cartofi , unul de felii de oua , unul de felii de carnati si branza rasa.Se pune din loc in loc cate o bucatica de unt.Se alterneaza straurile , ultimul fiind de cartofi , presarati cu fulgi de unt. Ultimul strat de cartofi se presara cu cascaval ras.
Se da vasul la cuptor , 20 min , pana se rumenesc cartofii si se topeste cascavalul.

luni, 9 august 2010

Iahnie de fasole

Cand eram la scoala , am stat o perioada la un internat si am mancat la cantina.Acolo , erau cateva feluri de mancare delicioase , printre care si iahnia de fasole. Fac si eu din cand in cand .Reteta am gasit-o pe Culinar.ro si am modificat-o putin .


Avem nevoie de:
- 1/2 kg fasole uscata , 2 foi de dafin , 2 cepe medii , 2 linguri faina , 3-4 linguri sos de rosii , sare , 1 lingurita bicarbonat de sodiu , ulei , patrunjel verde.

Preparam asa:
Se pune  fasolea la inmuiat de seara pana dimineata , apoi se pune la fiert in apa.Se arunca apa dupa cateva clocote.Se pune alta apa , se adauga bicarbonat de sodiu pentru a fierbe mai repede.Se pun si foile de dafin.Cand incepe sa se inmoaie fasolea , se adauga sare dupa gust.
Ceapa se toaca marunt , faina se amesteca cu sosul de rosii.
Cand este fiarta fasolea si apa a scazut , ceapa se caleste in putin ulei , se adauga amestecul de faina si sos de rosii si cateva polonice din zeama in care a fiert fasolea .Se adauga in cratita peste fasole si se mai lasa putin pe foc.Se presara deasupra patrunjel verde tocat.


Se poate servi cu carnati si muraturi.

Supa de cartofi cu lapte

Reteta de la bunica , o face mereu si mama , e usoara si rapida.

Avem nevoie de:
- 5 cartofi medii , 2 foi de dafin , 1 ceapa mica , 1/2 lingurita boia , un polonic lapte , ulei , sare, vegeta, patrunjel verde

Preparam asa:
Se curata cartofii si se taie cubulete.Se pun la fiert in apa cu sare si vegeta dupa gust.Se adauga si frunzele de dafin.Cand sunt aproape fierti cartofii , ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei pana devine aurie , se adauga boia si se stinge cu un polonic de lapte.Se toarna peste cartofi si se mai lasa sa clocoteasca .Se adauga patrunjel verde tocat.
Se poate servi cu ardei iute.

miercuri, 4 august 2010

Clatite banatene

Inspirata din Cuina Banateana , am prestat de mai multe ori aceste clatite minunate.Astazi , am facut din nou.



Avem nevoie de :
- 8 clatite ( le-am facut dupa reteta mea de aluat de clatite ) , 4 oua , 250 g branza dulce , 200 g smantana , 200 g zahar , 50 g stafide , 2 plicuri zahar vaniliat , unt

Preparam asa:
Branza dulce se amesteca cu un ou intreg , 50 g zahar , 1 plic zahar vaniliat si stafide.Cu acest amestec se umplu clatitele si se impatura ca sarmalele.
Un vas termorezistent se unge cu unt , se aseaza clatitele si deasupra se pun fulgi de unt.
Se separa 3 oua .Galbenusurile se freaca cu 50 g zahar zahar , 1 plic zahar vaniliat si smantana.Sosul se toarna peste clatite si se baga in cuptorul preincins , pana se incheaga sosul de deasupra clatitelor.
Albusurile se bat spuma tare cu restul de zahar si se aseaza deasupra clatitelor.
Se mai dau la cuptor pana bezeaua prinde culoare.

marți, 3 august 2010

Cotlete de porc la gratar

Reteta am gasit-o in Click Pofta Buna .Am facut-o deja de doua ori, merita incercata.


Aven nevoie de :
- 4 cotlete de porc cu os , 3 catei usturoi , 3 linguri ulei , 100 ml apa , 2 rosii , sare , piper , busuioc , patrunjel verde.

Preparam asa:
Usturoiul se zdrobeste si se freaca cu ulei.Se adauga apa , rosiile taiate marunt , sare , piper, busuioc si patrunjel verde tocat.In acest amestec se pun cotletele si se pun la frigider minim 2 ore la marinat (eu le-am lasat peste noapte).Gratarul se incinge bine si se prajesc cotletele pe ambele parti.

Eu le-am servit cu garnitura de orez si salata de rosii.

Ciorba taraneasca de pui

Am tras chiulul in bucatarie cateva zile , iar astazi simteam nevoia unei ciorbite usoare si gustoase.


Avem nevoie de :
- 500 g tacamuri de pui (spate si aripioare) , 2 morcovi , 1 patrunjel , 1/2 telina mica , 1 ceapa mare , 1 cub Knorr gaina , 100 g rosii bucati in bulion , 3 cartofi medii , o mana de taietei , patrunjel verde si leustean , bors , sare.

Preparam asa:
Se spala carnea si se pune la fiert in apa cu sare.Se spumeaza.Se adauga morcovii , patrunjelul , telina si ceapa taiate cuburi si cubul Knorr.Cand carnea este aproape fiarta se adauga cartofii taiati cubulete.Dupa cca 15 min. se pun rosiile cu tot cu  bulion si taieteii.La final se adauga borsul , se potriveste de sare si se presara patrunjel verde si leustean tocat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...