vineri, 21 iunie 2013

Dulceata de nuci verzi

Nu am mai mancat dulceata de nuci verzi din copilarie , imi era dor sa o mai incerc  si asa am ajuns sa o fac.


Avem nevoie de:
-  4 kg nuci verzi ( raman cca. 2 kg dupa curatare ) , 2 kg zahar , 1 l apa , zeama de lamaie , 1 pastaie de vanilie

Preparam asa :

Nucile verzi se curata de coaja verde. Atentie , pateaza foarte tare , folositi manusi! Pe masura ce se curate se pun in apa in care s-a pus zeama de lamaie pentru a preveni oxidarea nucilor.
Nucile curatate se cantaresc , se va folosi tot atat zahar cate kg de nuci avem.
Nucile se lasa in apa cu zeama de lamaie 2-3 ore. Se arunca apa , se oparesc cu apa clocotita de 3 ori , lasandu-le de fiecare data in apa clocotita cca. 10 minute si clatindu-le cu apa rece.
Zaharul si apa se pun pe foc mic si se lasa la fiert pana se ingroasa siropul , dupa care se adauga nucile. Pastaia de vanilie se despica , se curate semintele si se pune pastaia in cratita cu dulceata. Se fierbe  pana cand nucile se inmoaie usor , iar siropul picurat pe o farfurie rece are consistenta bobitelor de roua . La final se adauga si semintele de vanilie , se mai da un clocot si se opreste focul. Se scoate pastaia de vanilie si se arunca.
Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate , se inchid borcanele si se pun cu gura in jos pentru a forma vid. Apoi se intorc cu gura in sus si se pun in prosoape pentru a se raci treptat.




8 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...