Primul an in care fac zacusca de ciuperci, dar cu siguranta nu si ultimul.
Ingrediente necesare:
- 3 kg ceapa curatata, 5 kg gogosar curatat, 5 kg ciuperci, 800 ml ulei, 750 ml bulion de rosii, boabe de piper, foi de dafin, 2 lingurite zahar, sare dupa gust
Pregatim asa:
Ceapa se taie fideluta. Gogosarul se macina. Ciupercile se taie cubulete.
Ceapa se pune la calit in 200ml ulei, pana se inmoaie si devine aurie. Gogosarul se caleste separat in 200 ml ulei, pana se evapora lichidul pe care il lasa. In restul de ulei, separat, se calesc ciupercile pana se evapora apa pe care o lasa.
Intr-o cratita incapatoare se amesteca legumele calite, se adauga bulionul de rosii , piperul boabe si foile de dafin si se pune la fiert , pe foc mic. Se lasa la fiert , amestecand din cand in cand, pana cand iasa uleiul la suprafata. Cand e aproape gata se potriveste de sare si se adauga zaharul. Se mai da un clocot.
Sterilizare:
Zacusca fierbinte se pune in borcane curate si uscate, se pun capace, se invelesc in ziare si se pun intr-o cratita incapatoare, pe fundul careia s-au pus ziare , in apa calda, pana la nivelul continutului borcanului. Borcanele se lasa la fiert , la foc mic, cca 30 de minute, dupa care se stinge focul , se acopera vasul cu prosoape si se lasa la racit .
Din cantitatile date , au iesit 16 borcane de 400g.
Ingrediente necesare:
- 3 kg ceapa curatata, 5 kg gogosar curatat, 5 kg ciuperci, 800 ml ulei, 750 ml bulion de rosii, boabe de piper, foi de dafin, 2 lingurite zahar, sare dupa gust
Pregatim asa:
Ceapa se taie fideluta. Gogosarul se macina. Ciupercile se taie cubulete.
Ceapa se pune la calit in 200ml ulei, pana se inmoaie si devine aurie. Gogosarul se caleste separat in 200 ml ulei, pana se evapora lichidul pe care il lasa. In restul de ulei, separat, se calesc ciupercile pana se evapora apa pe care o lasa.
Intr-o cratita incapatoare se amesteca legumele calite, se adauga bulionul de rosii , piperul boabe si foile de dafin si se pune la fiert , pe foc mic. Se lasa la fiert , amestecand din cand in cand, pana cand iasa uleiul la suprafata. Cand e aproape gata se potriveste de sare si se adauga zaharul. Se mai da un clocot.
Sterilizare:
Zacusca fierbinte se pune in borcane curate si uscate, se pun capace, se invelesc in ziare si se pun intr-o cratita incapatoare, pe fundul careia s-au pus ziare , in apa calda, pana la nivelul continutului borcanului. Borcanele se lasa la fiert , la foc mic, cca 30 de minute, dupa care se stinge focul , se acopera vasul cu prosoape si se lasa la racit .
Din cantitatile date , au iesit 16 borcane de 400g.
Nu stiu daca o sa ma incumet vreodata sa fac dar tare-mi place.
RăspundețiȘtergereSa ai o zi faina.
Faina !
RăspundețiȘtergereFaine si pozele!