luni, 4 februarie 2013

Baigli cu mac

Un "cozonacel" de origine maghiara , pe care imi doream de mult sa-l incerc , dar am tot amanat. Acum , am achizitionat o carte de bucate ungureasca si am dat din nou peste reteta , asa ca am incercat-o. Au iesit bine , s-au mancat si mai bine . Mi-au iesit doua bucati.


Avem nevoie de :
- pt. umplutura : 200 g mac macinat , 120 g zahar , 120 ml lapte , 50 g unt , 1 lingura gem de caise (reteta originala spunea de piersici) , 50 g stafide , 1 lingura coaja de lamaie
- pt. aluat:  400 g faina , 120 g zahar , 100 ml apa calduta , 1 ou usor batut , 1 plic (7g) drojdie uscata , 60 g unt la temperatura camerei, 1/2 lingurita sare
 - pt. uns : 1 galbenus de ou , lapte

Preparam asa :
Pentru umplutura  se pune untul la topit intr-o cratita , se adauga laptele , macul , zaharul , gemul , coaja de lamaie si stafidele si se amesteca bine , pe foc mic , pana cand "crema"  devine "lipicioasa", dar inca usor de intins .
Pentru aluat se pune drojdia intr-un castron , se adauga zaharul si apa si se amesteca bine. Untul se adauga peste faina , se amesteca cu mixerul ( cu mana in cazul meu ) , se adauga oul , sarea si amestecul cu drojdie . Se framanta pana se desprinde aluatul de pe marginea vasului. Nu se lasa la dospit!
Aluatul se imparte in doua , se intinde cate o foaie din fiecare jumatate ( cam 20/25 cm fiecare ) , se intinde pe fiecare bucata umplutura de mac si se ruleaza. Se pun rulourile in tava si se lasa 20 minute. Se ung deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte si se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade , cca. 35-40 de minute , pana devin aurii deasupra.


Se lasa la racit si se feliaza.

26 de comentarii:

  1. Sunt prima? Deci pot sa ma servesc cu o feliuta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun si noua ne place grozav de mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a dus comentariul fara sa spun si de ce vreau...de bine ce arata, d'aia mor de pofta aici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu muri , ca sigur din mainile tale iasa ceva si mai bun.

      Ștergere
  4. Ti-a iesit grozav de bine, io-s mare fana baigli cu mac, cozonac cu mac, toate de genul asta, de cand ma stiu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca esti fan :) Ti-am facut pofta?Te astept in vizita !

      Ștergere
  5. O ADEVARATA GOSPODINA CARE SE RESPECTA SI RESPECTA SI PE CEI CE CITESC RETETELE SI O LAUDA SAU O CRITICA POSTEAZA SI UN FILMULET CU EA IN ACTIUNE SA INTELEAGA MAI BINE RETETELE FACUTE DE EA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O adevarata gospodina mai are si altceva de facut , nu are timp de filme pentru cei care nu stiu sa citeasca. Cui nu-i place , nu e musai sa intre aici , sunt alte n-spee mii de bloguri , cu filmultete sau fara. Sii...nu accept sfaturi de la cineva care nu are bunul simt sa semneze un comentariu ( sau mai multe).

      Ștergere
    2. O adevarata gospodina este dedicata muncii sale si cu siguranta este pentru ea o adevarata placere sa arate ceea ce stie. Eu am citit retetele, dar m-ar ajuta si un filmulet. Nu stiu cine ti-a scris mai sus, dar asa am gandit si eu. Si din intamplare stiu sa citesc...Daca tot ti-ai facut blog, accepta si laude, si sfaturi, si critici...E un risc pe care ti-l asumi. Daca nu, ramai in anonimatul tau si fi un om oarecare care nu doreste sa iasa in evidenta cu absolut nimic...

      Ștergere
    3. Imi pare bine de cunostinta Adelina. Hai sa-ti spun cum sta treaba cu "adevarata gospodina" . Abia am timp sa fac si poze , am o casa , am un copil , am un sot . Daca fac ceva pe acest blog , fac din pasiune , nu neaparat pentru a ma da eu mare si tare , exista atatea bloggerite si bloggeri net superiori mie .Cu comentarii de genul nu ma jigniti doar pe mine ci si pe altii , pentru ca prea putini pun pe blog filme cu ei in actiune. Eu sunt un om care nu vrea sa iasa in evidenta! Blogul este in primul rand pentru mine , este cartea mea de bucate , dar daca doresc si altii sa intre aici sunt bineveniti , cu laude sau critici. Dar fara sa ma insulte !Imi puteti critica retetele , modul de lucru , pozele , dar nu ma puteti jigni . Si daca tot se comenteaza , vreau sa stiu cu cine port o conversatie , pentru ca eu mereu cand merg pe un blog si comentez , semnez mesajul.
      Multumesc pentru intelegere Adelina. Filmulete nu vor fi pe blog , daca vrei atat de explicit , cauta in alta parte , din pacate eu nu te pot ajuta.

      Ștergere
  6. Miki al meu e inebunit dupa mac, asa ca iau o bucata pentru el si una opentru mine. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteam sa jur ca sunteti amatori de mac :)Si eu sunt si sotul meu .

      Ștergere
  7. Imi place rau cum arata, mai ales coaja.Ce mai sunt perfecte

    RăspundețiȘtergere
  8. Ha, de cand il am pe lista si tot nu apuc sa-l fac!! Imi place mult de tot!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce bine ti-a iesit! Coaja arata senzational! Trecem pe lista ''de incercat'' ! :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie imi place mult de tot baigli!!! Ce frumos ti-a iesit, iau o bucatica! Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. vrem sa te vedem in actiune de citit stim sa citim si stim si noi sa facem asa (copy&paste)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu fac copy&paste , ma confunzi . Este ultimul mesaj pe care ti-l mai public! Acuzatii nefondate , rautacioase , invidioase , nu accept! Daca ai o problema , rezolvati-o in alta parte , nu in curtea mea ! Si as vrea sa stiu cine ma acuza de furt , daca ai tupeu!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...