sâmbătă, 8 martie 2014

Tort Amandina

De mult doream sa fac amandine , am tot cautat retete, m-am tot documentat si pana la urma am ajuns sa combin mai multe retete (multumesc Poca , Sheherezada si Adriana) pentru a fi  ceea ce imi doream eu. Dar nu au iesit prajiturele ci un tort pentru o ocazie speciala. Cat de curand bag un bis , pentru ca tare mi-a placut ce a iesit.


Avem nevoie de:
- pt. blat: 6 oua, 200 g zahar, 30 ml apa, 30 ml ulei, 20 g cacao, 8 linguri faina
- pt. crema: 6 linguri zahar, 4 linguri cacao , 3 linguri faina, 3 linguri amidon , 3 galbenusuri de ou, 500 ml lapte, 150 g unt, 2 linguri zahar pudra
- pt.sirop: 3 linguri zahar , 250 ml apa, esenta de rom
- pt. glazura: 150 g zahar , 50 g cacao neagra, 120 g apa , 100 g smantana lichida, 5 g gelatina, 50 ml apa rece
- pt. decor : napolitane , trandafiri din napolitane
- forma 26 cm

Preparam asa:
Albusurile se bat spuma tare cu zahar. Se adauga apa treptat. Galbenusurile se amesteca bine cu ulei si se adauga la spuma. Se omogenizeaza cu o paleta.
Faina se cerne cu cacao si se adauga la compozitie  putin cate putin. Se omogenizeaza si se toarna in forma tapetata cu hartie de copt. Se coace la 170 grade , pentru cca. 30 de minute. Se lasa la racit si se taie in trei.
Pentru sirop se pune o lingura de zahar la caramelizat , se adauga cca. 80 ml de apa si se lasa sa se topeasca zaharul ars. Se adauga si restul de zahar si apa , esenta de rom si se lasa pe foc pana se topeste zaharul. Se lasa siropul la racit.
Pentru crema se amesteca zaharul cu cacao , faina si amidon , se adauga galbenusurile de ou usor batute  si se amesteca bine. Se adauga laptele treptat si se pune pe foc mic la fiert , pana se ingroasa budinca, amestecand continuu. Se lasa la racit. Untul se freaca spuma cu zaharul pudra. Budinca racita se adauga putin cate putin in unt , amestecand bine pentru omogenizare.
Pe un gratar se aseaza prima parte din blat , se insiropeaza cu sirop folosind o pensula , se pune jumatate din crema si se acopera cu a doua parte din blat. Se insiropeaza si blatul al doilea , se intinde restul de crema si se acopera cu cea de-a treia parte de blat.
Pentru glazura se cerne zaharul cu cacao , se adauga apa si smantana lichida si se pun pe foc , amestecand continuu pana incepe sa fiarba. Se lasa la fiert 10 minute , amestecand continuu. Se strecoara si se lasa la racit pana la cca. 50 de grade. Gelatina se hidrateaza cu apa rece si se topeste pe baie de aburi. Se adauga la glazura si se amesteca bine. Glazura se lasa la racit pana la cca. 40 de grade , apoi se toarna putin cate putin peste tort.
Tortul se aseaza pe platou si se decoreaza dupa bunul plac.

Eu , din lipsa de timp , am decorat cu napolitate trase in ciocolata si cu trandafiri din foi de napolitana de la Dr. Oetker.



12 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Este foarte , foarte bun , daca esti ciocoholic :))

      Ștergere
  2. Excelent tortul, daca mananci asa o bunatate de tort nu-l uiti degraba.

    RăspundețiȘtergere
  3. De cateva ori pe an prepar tort amandina,ne place mult !
    Frumos decorat !:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Adina. Voi face si eu amandine mai des acum ca am gasit reteta "echilibrata".

      Ștergere
  4. Minunat! Felia e pt. mine, cuscra, nu-i asa? ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ador amandina!!Daca este si tort si mai bine!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tort , prajitura , nu conteaza forma , e tare bun.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...