sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Tarta cu mac si pere

Tarta am vazut-o intr-o revista culinara , mi-a placut cum arata si am vrut sa o fac si eu neparat. Am folosit insa reteta de aluat  pentru tarte pe care o folosesc mereu de cand am descoperit-o pentru ca imi place mult consistenta lui , nu se intareste , e mereu fraged , sfaramicios.


Avem nevoie de :
- pt. blat : 185 g unt la temperatura camerei, 1/2 lingurita rasa de sare , 1 galbenus de ou , 3 linguri lapte gras, 1 lingura zahar , 250g faina + faina pentru infainat suprafata de lucru
- pt. umplutura: 300 g mac macinat , 350 ml lapte , 1 ou usor batut , 100 g zahar, 2 linguri gem, 2 linguri extract de vanilie
- 3 pere , zeama de lamaie

Preparam asa:
Pentru blat  se pune untul  intr-un bol si se inmoaie cu ajutorul unei linguri de lemn. Se adauga sare si galbenusul de ou , apoi se adauga treptat faina cernuta. Zaharul se dizolva in lapte si se adauga la compozitie. Se amesteca usor cu lingura in continuare pana la incorporarea ingredientelor. Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru infainata si se framanta usor. Se formeaza o bila de aluat , care se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 2 ore.
Se intinde o foaie rotunda pe suprafata infainata , se aseaza in forma de copt unsa cu unt  , se taie surplusul. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se da la frigider pentru inca 30 de minute.
Intre timp pregatim umplutura.Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul si  macul. Se adauga oul si gemul si se lasa la fiert pana se absoarbe laptele si se ingroasa compozitia. Se adauga extractul de vanilie si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Perele se curata , se taie sferturi si se scoate casuta cu samburi. Se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida.
Se scoate de la rece blatul , se acopera cu hartie de copt si boabe de fasole sau pietricele pentru copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15 minute. Se scoate din cuptor si se indeparteaza hartia cu boabele de fasole.
Se toarna deasupra umplutura si se aranjeaza sferturi de pere.
Se coace tarta inca 30 de minute la 180 grade.


 Se pot folosi si pere din compot , eu cu siguranta asa voi face data viitoare pentru ca mie mi s-au parut cam tari perele chiar si dupa coacere.

21 de comentarii:

  1. Dorina, mi-a fost dor de tine, bine-ai revenit!
    Arata bine tarta, are o gramada de mac si cred ca-i buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmm, arata tare apetisant!Fur si eu o feliuta:)Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare faina-i, am pus si eu ochii pe ea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu ma gandeam deja sa dau cu FBI-ul dupa tine :)(adica sa fac investigari pe la sora ta) E de-nteles ca aveti si voi sute de motive de a lipsi de pe arena publica,dar daca ne-ati invatat cu narav.....Sper sa fiti bine si tu si Iza. (Ellani)

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite cu pere chiar nu am facut nimic! Asa ca musai sa ma inviti la o bucatica din minunatia asta)

    RăspundețiȘtergere
  6. Delicios! Dorina, eu merg acum in decebrie acasã vrei sa ne vedem? tu stai inca in Lugoj? pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Misto combinatia! Poate cu pere din compot iese prea moale toata afacerea. Foloseste pere coapte bine data viitoare. Bun bun! Ador macul, mai ales asa... muuult :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu aveam o reteta cu mere, trebuie sa o caut ca mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...