marți, 19 martie 2013

Placinta cu mac

Nu am mai facut de ceva timp o prajitura cu mac si pentru ca macul este unul dintre ingredientele cu mare cautare in familia mea , trebuia sa execut ceva. Am ales sa fac o placinta , cu aluatul pe care l-am folosit si la placinta cu mere pentru ca imi place foarte mult , iar umplutura de mac este cu mici modificari cea pe care am folosit-o la baigli. Imi pare rau doar ca am uitat sa adaug si esenta de rom in umplutura cu mac. In rest , placinta a iesit tare buna.


Avem nevoie de :
- pt. aluat : 500 g faina , 10 g praf de copt , 1 ou , 100 g zahar , 200 g unt , 1 lingura extract de vanilie , 3 linguri smantana
- pt. umplutura : 400 g mac macinat , 50 g gris , 250 g zahar , 250 ml lapte , 60 g unt, 3 linguri gem de caise , 1 lingura coaja rasa de lamaie , 50 g stafide
- 1 galbenus de ou , o lingura de lapte , zahar pudra
- forma: 28 cm diametrul

Preparam asa:
Faina se cerne cu praful de copt , se adauga oul batut usor , zaharul , smantana si extractul de vanilie si se omogenizeaza. Untul rece taiat cubulete se adauga la compozitie si se framanta un aluat omogen , care se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.
Macul , grisul , zaharul se amesteca. Laptele se pune la incalzit intr-o cratita incapatoare , se adauga untul , apoi amestecul cu mac. Se adauga gemul , stafidele si coaja de lamaie si se amesteca bine , pe foc , pana se ingroasa compozitia.
Aluatul se scoate de la frigider , se imparte in doua. Din fiecare bucata se intinde cate o foaie rotunda , pe suprafata de lucru infainata sau intre doua bucati de hartie de copt.
Forma se unge cu unt , se aseaza prima foaie , ridicand-o si pe marginea formei. Se toarna deasupra ei umplutura de mac si se niveleaza. Se acopera cu cea de-a doua foaie . Se inteapa din loc in loc cu furculita si se unge cu galbenus de ou batut cu lapte.
Se coace la 180 grade , in cuptorul preincalzit , pentru cca. 40 de minute , pana se rumeneste frumos deasupra.
Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar .


8 comentarii:

  1. Pysznie i apetycznie wygląda. Bardzo lubię ciasta z makiem + dużo bakalii.
    Pozdrawiam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata f f bine!
    Iar mie este o poftaaa de placinteee,vai-vai :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Dori, mie cand eram mica nu-mi placea macul.Acum din fericire am inceput sa-l apreciez.Placinta ta arata intr-un Mare(cu mare) fel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pot spune ca ma omor prea mult dupa mac, adica nu as manca mereu ceva care sa contina mac , dar din cand in cand mai poftesc. Insa sotului meu ii place mult.

      Ștergere
  4. Si mie imi place macul, iar felia aceea arata extraordinar de bine. cred ca si gustul e pe masura, de fapt nu ma indoiesc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...