duminică, 20 ianuarie 2013

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Se vroia a fi prajitura parlament vazuta pe blogul Bucate Apetisante , dar mi-a iesit mai mult "senat" :) , pentru ca am schimbat cate ceva la ea si voit si fortata de imprejurari ( o crema curgatoare ). Oricum , rezultatul a fost  foarte bun, nu am nici un regret.


Avem nevoie de :
- pt. blat : 7 albusuri , 7 linguri zahar , 7 linguri nuca macinata , 3 linguri faina , 1 lingurita praf de copt , 1 lingura extract de vanilie , 1 varf de cutit de sare , 250 g miez de nuca prajita si taiata bucati mari
- 200 g Finetti , 15 biscuiti simpli , lapte cu nesquik
- pt. crema : 7 galbenusuri , 3 linguri de lapte , 100 g + 2 linguri zahar pudra , 1 pastaie de vanilie , 400 ml smantana pentru frisca 35% grasime , 8 g gelatina
- 2 linguri nesquik , jumatati de miez de nuca

Preparam asa :
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza miezul de nuca prajit si taiat bucati mari , avand grija sa acopere intreaga suprafata a tavii.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare , se adauga treptat zaharul si se bate pana se topeste. Se adauga extractul de vanilie ,  nuca macinata , apoi faina cernuta cu praful de copt si se omogenizeaza. Compozitia obtinuta se toarna in tava peste nuca si se coace in cuptorul preincalzit la 170 grade , pentru 30 de minute. Se scoate , se rastoarna pe un platou cu nuca in sus si se lasa la racit.
Se unge toata suprafata cu Finetti .
Biscuitii se trec prin lepte cu nesquik si se aseaza deasupra cremei Finetti .
Galbenusurile se amesteca cu 3 linguri de lapte si 100 g zahar pudra , se adauga semintele de vanilie si pe pune amestecul pe baie de aburi. Se bate continuu cu un tel pana se ingroasa crema. Se lasa la racit . Smantana pentru frisca se bate tare cu 2 linguri de zahar pudra. Gelatina se hidrateaza si se topeste pe baie de aburi . Crema de oua se adauga treptat in frisca batuta , se adauga gelatina topita si se omogenizeaza. Se da la rece pentru 15 minute.
Crema se pune peste biscuiti , se presara deasupra nesquik , se aseaza jumatati de miez de nuca  si se da la rece pentru 3-4 ore.


Se taie bucati cu un cutit fierbinte


25 de comentarii:

  1. Trecut la favorite,ador prajitura asta,deja i-mi ploua in gura!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti-a iesti super. O prajitura fina si gustoasa.. daca are nuca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuca este printre favoritele mele , la fel am zis si eu cand am vazut-o prima data ...trebuie facuta

      Ștergere
  3. Am prajiturit telepatic, Dorina!
    Eu am avut azi, ca prajitura de duminica tot ceva cu blat de albusuri& mac,crema incropita din "amintiri" si niste cioco...tu ai elaborat la greu, te pui cu parlamentul? Am si eu reteta primita pe mail intr-un grupaj atragator,dar nu m-am incumetat la ea; acum ca ai incercat-o tu, data viitoare cand strang albusuri, te copiez ca sa ajung si eu la putere!:)
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te pup Gela , incearca prajitura , o sa va placa , merita munc .

      Ștergere
  4. Mmm, foarte bine arata si cred ca e un deliciu!Yummy!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Nu e mare diferenta , dar daca vrei poti incerca si varianta asta

      Ștergere
  6. Arata tare, tare bine. As veni la o portie urgent :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum ca am citit si reteta si am inteles ce si cum, pot spune ca e intr-adevar minunatat, nu numai la aspect dar si la gust!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata fff bine! Si imi place nuca. Cand ma uit la ea ma duce gandul la Tosca...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am asteptat si eu reteta dincolo,da' nu-i bai,c-am gasit-o aici,caci tare mi-a mai facut cu ochiul si ti-a iesit impecabil.Vad si eu ce fac pana la urma,parlament sau senat,dar ca fac e sigur.Doar ca nu stiu cand.Ellani :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Ellani , ma bucur sa te primesc din nou la mine "in casa". O faci tu cand ai timp , astept impresii. Te pup.

      Ștergere
  10. Multumesc de primire,e o 'casa' unde ai mereu placerea sa te-ntorci.
    Dupa cum stii deja,prajitura nu s-a lasat mult asteptata.Recomand s-o incercati ca-i buna rau.Sotului i-am dat aseara o bucatica,ca n-a mai avut rabdare pana azi sa se aseze ca lumea straturile si normal, a mai cerut inca una,fara cafea,desi el la prajiturile de gen cere mereu cafea .A mai zis inca una,dar cum eram tarziu,l-am convins s-o lasam pentru azi dimineata la micul dejun si cafea.Te pupa si Ellani,cu drag, inapoi :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...