Mi-era dor de o prajitura cu mere , de miros de scortisoara in casa . Mi-am amintit de reteta asta vazuta intr-o carticica primita de la sora mea si am pus-o in practica. Rezultatul , o minune , bucatile de mere mari , nuca si scortisoara aromata ne-au facut sa nu ne oprim din mancat..
Avem nevoie de :
- pt. blat : 350 g faina , 175 g unt , 1 ou , 1/2 lingurita scortisoara , 160 g zahar , 1 lingura extract de vanilie
- pt. umplutura : 1 kg mere , 150 g zahar , 200 g miez de nuca macinata grosier, 50 g pesmet , 1 lingurita scortisoara
- pt. uns tava : 1 lingura unt , o lingura pesmet
- 100 g gem de caise , 1 plic glazura de ciocolata , 50 g nuca macinata , jumatati de nuca
- forma : 24 cm diametrul
Preparam asa :
Faina se cerne , se face o adancitura in mijloc , se sparge in ea oul ,
se presara deasupra zaharul , scortisoara , se adauga vanilia si untul
taiat bucatele. Se framanta un aluat omogen , se inveleste in folie si
se da la frigider pentru 1 ora.
Merele se curata si se taie in 8 felii. Se pun in 500 ml de apa si se
dau in clocot , dar nu se lasa la fiert. Se scurg de apa si se lasa se
sa raceasca putin . Se adauga zaharul , scortisoara , nucile si pesmetul
si se amesteca.
Forma cu marginile detasabile se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
Din 2/3 de aluat se intinde o foaie rotunda care se aseaza in forma ,
ridicand aluatul si pe margini cca. 2 cm. Se inteapa cu furculita din
loc in loc si se aseaza deasupra compozitia de mere si nuci . Restul de
aluat se intinde si se acopera cu el umplutura . Se inteapa cu furculita
din loc in loc.
Tava se da la cuptyor , la 180 grade perincalzit , pentru cca. 50 de minute . Se scoate si se lasa la racit in forma.
Gemul se incalzeste , se trece prin sita si se toarna deasupra tartei racite.
Glazura se pregateste conform instructiunilor de pe ambalaj si se
traseaza linii peste tarta . Se decoreaza marginile cu nuca macinata si
jumatati de miez de nuca.