luni, 25 martie 2013

Tarta cu ciocolata si merisoare

Un dulce in care se imbina texturi diferite - blat crocant cu mousse pufos - dar si gusturi diferite. Merisoarele usor acrisoare taie din dulceata ciocolatei. Merisoare am folosite uscate , dar  se pot folosi cu succes si cele "crude" chiar daca sunt mult mai acre , crema este destul de dulce si cred ca balanseaza.


Avem nevoie de:
- pt. blat : 300 g faina , 1 lingurita rasa praf de copt , 150 g zahar , 1 ou intreg si un galbenus , 1 lingura extract de vanilie , un praf de sare , 150 g unt rece
- pt. mousse: 450 ml frisca lichida , 320 g ciocolata cu lapte , 6 g gelatina , 50 ml apa rece
- 200 g merisoare uscate
- forma 28 cm diametrul

Preparam asa :
Pentru blat se cerne faina cu praful de copt , se adauga zaharul ,sarea, ouale batute usor , extractul de vanilie, untul rece taiat cubulete si se framanta un aluat omogen. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 de minute.
Din aluat se intinde pe suprafata de lucru infainata o foaie rotunda. Se aseaza in forma unsa cu unt , ridicand bine si pe marginile formei. Se inteapa cu furculita , se aseaza deasupra o bucata de hartie de copt , se aseaza peste hartie boabe de fasole( pentru a impiedica cresterea excesiva a aluatului ) si se pune in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Apoi se scoate hartia cu boabele de fasole si se mai da la cuptor pentru 15 minute.
Blatul se lasa la racit complet. Se presara deasupra lui merisoarele.
Pentru mousse se bat 200 ml frisca . Gelatina se hidrateaza in apa rece , apoi se topeste pe baie de aburi. Restul  de frisca lichida se pune pe foc , se adauga ciocolata taiata bucatele si se amesteca bine pana se topeste ciocolata. Se ia de pe foc , se adauga gelatina topita , apoi frisca batuta si se amesteca pentru omogenizare. Se lasa putin la racit , apoi se toarna peste blatul acoperit cu merisoare.
Tarta se da la rece cateva ore.

Se decoreaza dupa bunul plac , in cazul meu cu jeleuri si frunze de menta.


Recomand a se taia abia a doua zi pentru a se inmuia putin blatul.



12 comentarii:

  1. Dorina, m-ai dat gata. E foarte faina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata tarta asta!! O bunatate, cioco + merisoare! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata excelent, nu cred ca putem sa-ti respectam recomandarea:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata bine intr-adevar dar chiar asa dulce era mousse cu atata fisca? Apoi cred ca nu era nevoie de limitarea cresterii blatului, putea fi mai crescut fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca fiecare simtim altfel gustul , poate pentru unii ar fi fost prea dulce , mie mi-a placut asa.Eventual s-ar putea folosi ciocolata amaruie. Mie personal blatul la tarte imi place sa fie mai subtirel , dar pentru cine prefera mai mult blat , il poate lasa sa "creasca"

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...