Nu am mai facut de ceva timp o prajitura cu mac si pentru ca macul este unul dintre ingredientele cu mare cautare in familia mea , trebuia sa execut ceva. Am ales sa fac o placinta , cu aluatul pe care l-am folosit si la placinta cu mere pentru ca imi place foarte mult , iar umplutura de mac este cu mici modificari cea pe care am folosit-o la baigli. Imi pare rau doar ca am uitat sa adaug si esenta de rom in umplutura cu mac. In rest , placinta a iesit tare buna.
Avem nevoie de :
- pt. aluat : 500 g faina , 10 g praf de copt , 1 ou , 100 g zahar , 200 g unt , 1 lingura extract de vanilie , 3 linguri smantana
- pt. umplutura : 400 g mac macinat , 50 g gris , 250 g zahar , 250 ml lapte , 60 g unt, 3 linguri gem de caise , 1 lingura coaja rasa de lamaie , 50 g stafide
- 1 galbenus de ou , o lingura de lapte , zahar pudra
- forma: 28 cm diametrul
Preparam asa:
Faina se cerne cu praful de copt , se adauga oul batut usor , zaharul , smantana si extractul de vanilie si se omogenizeaza. Untul rece taiat cubulete se adauga la compozitie si se framanta un aluat omogen , care se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.
Macul , grisul , zaharul se amesteca. Laptele se pune la incalzit intr-o cratita incapatoare , se adauga untul , apoi amestecul cu mac. Se adauga gemul , stafidele si coaja de lamaie si se amesteca bine , pe foc , pana se ingroasa compozitia.
Aluatul se scoate de la frigider , se imparte in doua. Din fiecare bucata se intinde cate o foaie rotunda , pe suprafata de lucru infainata sau intre doua bucati de hartie de copt.
Forma se unge cu unt , se aseaza prima foaie , ridicand-o si pe marginea formei. Se toarna deasupra ei umplutura de mac si se niveleaza. Se acopera cu cea de-a doua foaie . Se inteapa din loc in loc cu furculita si se unge cu galbenus de ou batut cu lapte.
Se coace la 180 grade , in cuptorul preincalzit , pentru cca. 40 de minute , pana se rumeneste frumos deasupra.
Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar .
Avem nevoie de :
- pt. aluat : 500 g faina , 10 g praf de copt , 1 ou , 100 g zahar , 200 g unt , 1 lingura extract de vanilie , 3 linguri smantana
- pt. umplutura : 400 g mac macinat , 50 g gris , 250 g zahar , 250 ml lapte , 60 g unt, 3 linguri gem de caise , 1 lingura coaja rasa de lamaie , 50 g stafide
- 1 galbenus de ou , o lingura de lapte , zahar pudra
- forma: 28 cm diametrul
Preparam asa:
Faina se cerne cu praful de copt , se adauga oul batut usor , zaharul , smantana si extractul de vanilie si se omogenizeaza. Untul rece taiat cubulete se adauga la compozitie si se framanta un aluat omogen , care se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.
Macul , grisul , zaharul se amesteca. Laptele se pune la incalzit intr-o cratita incapatoare , se adauga untul , apoi amestecul cu mac. Se adauga gemul , stafidele si coaja de lamaie si se amesteca bine , pe foc , pana se ingroasa compozitia.
Aluatul se scoate de la frigider , se imparte in doua. Din fiecare bucata se intinde cate o foaie rotunda , pe suprafata de lucru infainata sau intre doua bucati de hartie de copt.
Forma se unge cu unt , se aseaza prima foaie , ridicand-o si pe marginea formei. Se toarna deasupra ei umplutura de mac si se niveleaza. Se acopera cu cea de-a doua foaie . Se inteapa din loc in loc cu furculita si se unge cu galbenus de ou batut cu lapte.
Se coace la 180 grade , in cuptorul preincalzit , pentru cca. 40 de minute , pana se rumeneste frumos deasupra.
Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar .
Pysznie i apetycznie wygląda. Bardzo lubię ciasta z makiem + dużo bakalii.
RăspundețiȘtergerePozdrawiam!
Dzięki
ȘtergereArata f f bine!
RăspundețiȘtergereIar mie este o poftaaa de placinteee,vai-vai :))
Of , sis , daca stiam aduceam o felie
ȘtergereDori, mie cand eram mica nu-mi placea macul.Acum din fericire am inceput sa-l apreciez.Placinta ta arata intr-un Mare(cu mare) fel!
RăspundețiȘtergereEu nu pot spune ca ma omor prea mult dupa mac, adica nu as manca mereu ceva care sa contina mac , dar din cand in cand mai poftesc. Insa sotului meu ii place mult.
ȘtergereSi mie imi place macul, iar felia aceea arata extraordinar de bine. cred ca si gustul e pe masura, de fapt nu ma indoiesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc Any , noua ne-a placut
Ștergere