luni, 15 aprilie 2013

Tort cu zmeura si mascarpone

Un tort a carui realizare cere cam mult timp , dar este de efect . Am folosit fructe congelate , dar cu siguranta este divin cu zmeura proaspata.


  
Avem nevoie de :
- pt. blat : 6 oua , 6 linguri de zahar ,5 linguri de faina , 1 lingura de cacao , 1 lingura extract de vanilie , un praf de sare
- pt. crema : 400 g mascarpone , 300 g zmeura , 150 g zahar , 400 ml frisca lichida , 20 g gelatina , 50 ml apa rece
- 3 linguri gem de zmeura
- pt. decor : 200 ml frisca lichida , 50 g migdale felii , 1 lamaie , zmeura , frunze de menta
- forme:  rotunda 21 cm diametrul , dreptunghiulara 24/32cm

Preparam asa:
Pentru blat se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare , se adauga treptat cate o lingura de zahar , extractul de vanilie si se continua baterea pana se intareste spuma . Se adauga pe rand cate un galbenus , mixand bine dupa fiecare. Faina se cerne impreuna cu cacao si se adauga la ouale batute , amestecand usor cu o spatula pentru incorporare.
Aluatul obtinut se toarna in forma dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 170 de grade , pentru cca. 20 de minute. Este copt atunci cand o scobitoare infipta in mijloc iasa curata.
Se lasa la racit.
Se decupeaza un cerc cu diametrul de 21 de cm , care se taie in doua bucati pe orizontala. Dintr-o bucata se decupeaza un cerc cu diametrul mai mic , cca 17 cm. , pastrand si bucata decupata.
Pentru crema se pune pe foc zmeura impreuna cu zaharul si se lasa la fiert pana se topeste zaharul. Se trece apoi prin sita pentru a inlatura semintele.
Gelatina se hidrateaza cu apa rece , apoi se topeste pe baie se aburi si se adauga la amestecul cu zmeura. Se omogenizeaza si se adauga in mascarponele mixat . Frisca se bate si se adauga si ea in crema de mascarpone si zmeura. Se amesteca bine pentru omogenizare.
Forma rotunda cu peretii detasabili se unge cu ulei . Blatul mai mare se unge cu gemul de zmeura si se aseaza in forma. Se toarna deasupra lui 1/2 din crema , se aseaza blatul mai mic , 1/2 din crema ramasa , cercul decupat din blatul mai mic.


Se toarna deasupra restul de crema si se niveleaza. Se da la rece 3-4 ore , apoi se scoate din forma.
Se bate frisca pentru decor. Feliile de migdale se prajesc usor intr-o tigaie uscata si se lasa la racit.
Marginile tortului se imbraca in frisca , pastrand putina frisca pentru a face forme deasupra cu posul. Se presara pe margini feliile de migdale. Deasupra se presara migdale maruntite , se fac cu posul forme spiralate, se decoreaza cu felii de lamaie si zmeura.



Se da din nou la rece pentru cca. 15 minute , apoi se poate felia si servi.



Recomand a se folosi pentru taiere un cutit trecut prin jet de apa fierbinte.



23 de comentarii:

  1. Feliuta aceasta este pentru mine, nu-i asa? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Delicioasa crema si imi place ideea cu blatu! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Se ve irresistible me encanta muy muy rico,abrazos y abrazos.

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am mai facut un tort de nici nu mai stiu cand.
    Dar presimt ca urmeaza :))
    Interesanta combinatia de blat de cacao si zmeura,trebuie incercata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce fain arata! Zici ca l-ai taiat cu laserul!
    Pup Iza pe obrajori! Muah!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bine arata!! Frumos te=ort, iar sectiunea e pe masura ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Il are pe vino-n-coace rau de tot, tortul tau, Dory!

    RăspundețiȘtergere
  8. frumos a iesit, imi place cum ai combinat blatul la mijloc, ca un fel de caramizi in zig-zag, are un efect frumos, oricum ca gust cred ca te lasa uimit si impresionat, bravo ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...