La mine e "saptamana maghiara" , poate devine luna maghiara , pentru ca am luat o carte de bucate din Ungaria , iar retetele de acolo ma incanta tare de tot. Partial , sunt retete deja "testate" in copilarie, bunica mea fiind de origine maghiara. Pe langa carte , m-am aprovizionat si cu paprika de la mama ei de acasa.
Asa ca am purces la treaba , am tradus si executat o reteta de gulas. De data asta l-am servit cu niste galuste "ciupite" sau csipetke.
Avem nevoie de :
- pt. galuste: 1 ou batut , sare , 2 linguri de ulei si faina cat cuprinde ( cca. 10 linguri )
- pt. gulas: 2 cepe mari tocate fin , 4-5 limnguri ulei , 400 g carne de vitel taiata bucatele mici ( foarte mici in cazul meu , cca 1,5/1,5 cm ) , 2 l apa , 2-3 lingurite sare , 2 linguri paprika , 1 rosie decojita taiata cubulete , 1/2 ardei gras verde , 1/2 pastarnac ras , 1/2 morcov (mare) ras , 2 catei de usturoi pisati , 1 lingurita rasa chimion , piper negru macinat , 1 lingura pasta de ardei ( de la mine "citire")
Preparam asa :
Pt. galuste se amesteca oul batut , sarea , uleiul si se adauga faina cat cuprinde ( cca. 10 linguri ) pana se formeaza un aluat ferm . Se lasa sa se odihneasca 5 minute , apoi se ciupesc bucatele care se pun la fiert in apa cu sare ( apa care clocoteste deja ) si se lasa pana se ridica la suprafata. Se scot si se stropesc cu putin ulei pentru a nu se lipi intre ele .
Se soteaza ceapa in ulei pana devine aurie , se adauga paprika si 50 ml apa . Cand da in clocot , se adauga carnea si se soteaza cateva minute , apoi se adauga restul de apa , chimionul si piperul. Se lasa la fiert , cam 50 de minute , pana se inmoaie carnea , adaugand apa daca este necesar. Se adauga pastarnacul , morcovul , ardeiul taiat cubulete mici, pasta de ardei si rosia si se lasa la fiert inca 40-50 de minute.
Se sareaza , se adauga usturoiul si se mai lasa la fiert 20 minute.
Pe parcurs se mai poate adauga apa in functie de consistenta pe care o doreste fiecare ( mai gros sau mai "supa").
Se serveste cu galustele ciupite.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea "Dulce Romanie" sustinuta luna aceasta de o persoana tare draga mie - Ioana .
Asa ca am purces la treaba , am tradus si executat o reteta de gulas. De data asta l-am servit cu niste galuste "ciupite" sau csipetke.
Avem nevoie de :
- pt. galuste: 1 ou batut , sare , 2 linguri de ulei si faina cat cuprinde ( cca. 10 linguri )
- pt. gulas: 2 cepe mari tocate fin , 4-5 limnguri ulei , 400 g carne de vitel taiata bucatele mici ( foarte mici in cazul meu , cca 1,5/1,5 cm ) , 2 l apa , 2-3 lingurite sare , 2 linguri paprika , 1 rosie decojita taiata cubulete , 1/2 ardei gras verde , 1/2 pastarnac ras , 1/2 morcov (mare) ras , 2 catei de usturoi pisati , 1 lingurita rasa chimion , piper negru macinat , 1 lingura pasta de ardei ( de la mine "citire")
Preparam asa :
Pt. galuste se amesteca oul batut , sarea , uleiul si se adauga faina cat cuprinde ( cca. 10 linguri ) pana se formeaza un aluat ferm . Se lasa sa se odihneasca 5 minute , apoi se ciupesc bucatele care se pun la fiert in apa cu sare ( apa care clocoteste deja ) si se lasa pana se ridica la suprafata. Se scot si se stropesc cu putin ulei pentru a nu se lipi intre ele .
Se soteaza ceapa in ulei pana devine aurie , se adauga paprika si 50 ml apa . Cand da in clocot , se adauga carnea si se soteaza cateva minute , apoi se adauga restul de apa , chimionul si piperul. Se lasa la fiert , cam 50 de minute , pana se inmoaie carnea , adaugand apa daca este necesar. Se adauga pastarnacul , morcovul , ardeiul taiat cubulete mici, pasta de ardei si rosia si se lasa la fiert inca 40-50 de minute.
Se sareaza , se adauga usturoiul si se mai lasa la fiert 20 minute.
Pe parcurs se mai poate adauga apa in functie de consistenta pe care o doreste fiecare ( mai gros sau mai "supa").
Se serveste cu galustele ciupite.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea "Dulce Romanie" sustinuta luna aceasta de o persoana tare draga mie - Ioana .
Cum imi place mie... as veni la masa!
RăspundețiȘtergereEsti invitata mea
ȘtergereDelicios gulasul. Mi-ai facut poftă!
RăspundețiȘtergereCred ca este cel mai reusit gulas din viata mea , noua ne-a placut tare mult. Multumesc de vizita Adriana
ȘtergereCe bunatate!!!
RăspundețiȘtergereVin si eu la masa!
RăspundețiȘtergereTe astept cu drag
ȘtergereNe place mult!Atat de mult de nu a apucat nici o postare :)
RăspundețiȘtergere:)) Asta inseamna ca trebuie facut mai des
ȘtergereArata tare bine si ma bucur ca ti-ai facut timp sa participi.Daca n-as fi mancat azi la munca "ciupite",iti furam o portie.
RăspundețiȘtergereMultumesc Ioana si ma bucur ca esti gazda tu luna aceasta.
ȘtergereCe bine arata!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina , te mai astept in "casa" mea .
ȘtergereAm gatit si eu dupa reteta ta si a iesit foarte foarte bun. Multumesc pentru reteta!
RăspundețiȘtergerewww.creatiffa.com
Creatiffa, ma bucur ca v-a placut. Ai un site frumos, imi place mult.
Ștergere