Mi-era dor de o prajitura cu mere , de miros de scortisoara in casa . Mi-am amintit de reteta asta vazuta intr-o carticica primita de la sora mea si am pus-o in practica. Rezultatul , o minune , bucatile de mere mari , nuca si scortisoara aromata ne-au facut sa nu ne oprim din mancat..
Avem nevoie de :
- pt. blat : 350 g faina , 175 g unt , 1 ou , 1/2 lingurita scortisoara , 160 g zahar , 1 lingura extract de vanilie
- pt. umplutura : 1 kg mere , 150 g zahar , 200 g miez de nuca macinata grosier, 50 g pesmet , 1 lingurita scortisoara
- pt. uns tava : 1 lingura unt , o lingura pesmet
- 100 g gem de caise , 1 plic glazura de ciocolata , 50 g nuca macinata , jumatati de nuca
- forma : 24 cm diametrul
Preparam asa :
Faina se cerne , se face o adancitura in mijloc , se sparge in ea oul , se presara deasupra zaharul , scortisoara , se adauga vanilia si untul taiat bucatele. Se framanta un aluat omogen , se inveleste in folie si se da la frigider pentru 1 ora.
Merele se curata si se taie in 8 felii. Se pun in 500 ml de apa si se dau in clocot , dar nu se lasa la fiert. Se scurg de apa si se lasa se sa raceasca putin . Se adauga zaharul , scortisoara , nucile si pesmetul si se amesteca.
Forma cu marginile detasabile se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
Din 2/3 de aluat se intinde o foaie rotunda care se aseaza in forma , ridicand aluatul si pe margini cca. 2 cm. Se inteapa cu furculita din loc in loc si se aseaza deasupra compozitia de mere si nuci . Restul de aluat se intinde si se acopera cu el umplutura . Se inteapa cu furculita din loc in loc.
Tava se da la cuptyor , la 180 grade perincalzit , pentru cca. 50 de minute . Se scoate si se lasa la racit in forma.
Gemul se incalzeste , se trece prin sita si se toarna deasupra tartei racite.
Glazura se pregateste conform instructiunilor de pe ambalaj si se traseaza linii peste tarta . Se decoreaza marginile cu nuca macinata si jumatati de miez de nuca.
Avem nevoie de :
- pt. blat : 350 g faina , 175 g unt , 1 ou , 1/2 lingurita scortisoara , 160 g zahar , 1 lingura extract de vanilie
- pt. umplutura : 1 kg mere , 150 g zahar , 200 g miez de nuca macinata grosier, 50 g pesmet , 1 lingurita scortisoara
- pt. uns tava : 1 lingura unt , o lingura pesmet
- 100 g gem de caise , 1 plic glazura de ciocolata , 50 g nuca macinata , jumatati de nuca
- forma : 24 cm diametrul
Preparam asa :
Faina se cerne , se face o adancitura in mijloc , se sparge in ea oul , se presara deasupra zaharul , scortisoara , se adauga vanilia si untul taiat bucatele. Se framanta un aluat omogen , se inveleste in folie si se da la frigider pentru 1 ora.
Merele se curata si se taie in 8 felii. Se pun in 500 ml de apa si se dau in clocot , dar nu se lasa la fiert. Se scurg de apa si se lasa se sa raceasca putin . Se adauga zaharul , scortisoara , nucile si pesmetul si se amesteca.
Forma cu marginile detasabile se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
Din 2/3 de aluat se intinde o foaie rotunda care se aseaza in forma , ridicand aluatul si pe margini cca. 2 cm. Se inteapa cu furculita din loc in loc si se aseaza deasupra compozitia de mere si nuci . Restul de aluat se intinde si se acopera cu el umplutura . Se inteapa cu furculita din loc in loc.
Tava se da la cuptyor , la 180 grade perincalzit , pentru cca. 50 de minute . Se scoate si se lasa la racit in forma.
Gemul se incalzeste , se trece prin sita si se toarna deasupra tartei racite.
Glazura se pregateste conform instructiunilor de pe ambalaj si se traseaza linii peste tarta . Se decoreaza marginile cu nuca macinata si jumatati de miez de nuca.
Ce bunatate! Ma tot invart pe langa ea inca de cand ai postat-o pe forum, insa Doamne oare cand ajung sa fac tot ce imi propun si cine sa manance atata?! :)):P
RăspundețiȘtergereOlguta , te inteleg perfect ,asa fac si eu , ma invart pe langa o gramada de bunatati , imi salvez linkuri , imi promit ca le fac , dar sunt atat de multe ca nu stiu cand mai ajung la fiecare .
ȘtergereDorina mie imi era dor de tine! Iar tarta e minunata, cred ca eu ca nu v-ati oprit din mancat!
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine!
Si mie mi-e dor de voi si de timpul liber ce-l aveam , dar asta e viata , nu le putem avea pe toate .
ȘtergereCe apetisant arata, vreau si eu o felie! Pup!
RăspundețiȘtergereSara , cu drag , esti invitata
ȘtergerePe gustul nostru, ce combinatie plãcutã!!!
RăspundețiȘtergereDa Ramona , e o combinatie peustul multor oameni , e simpla si totusi deosebita
ȘtergereSuuuuuuuper buna si frumoasa!Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergereO bunatate de zile mari! Pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergereDelicioasa !!!
RăspundețiȘtergereChiar a fost , eu sigur o voi mai face
ȘtergereTe asteapta un premiu la mine pe blog!
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergereO sa o fac si eu, dar reteta ta, exact asa cum am ai facut-o si tu, dar de Craciun.
RăspundețiȘtergere