joi, 26 decembrie 2013

Dresden Stollen

Un cozonacel de origine germana ,care se face in intampinarea zilei de Craciun , contine multe fructe confiate, migdale, mirodenii, martipan si este acoperit cu foarte mult zahar pudra. Unii spun ca s-ar face cu vreo 3 sptamani inainte de Craciun si se serveste abia in ziua de Craciun. Eu nu cred ca as rezista sa ma uit la el atat timp , asa ca l-am facut cu vreo 5 zile inainte.


Avem nevoie de:
- pt. umplutura: 100 g stafide, 100 g mix de fructe confiate taiate cubulete ( coaja de lamaie , coaja de portocala, coaja de lime , papaya, kiwi), 1 lingura rom , 60 g migdale maruntite, 1 lingura extract de vanilie, 3 linguri apa, coaja rasa de la o lamaie
- pt.maia: 100 g faina, 20 g drojdie proaspata, 80 ml lapte caldut, 2 linguri zahar
- pt. aluat: 300 g faina, 1/2 lingurita sare, 1ou, 3 galbenusuri, 3 linguri lapte, 3 linguri zahar, 1/2 lingurita scortisoara, 1 lingura smantana grasa, 70 g martipan taiat bucatele mici, 75 g unt topit, 1 lingura coaja de lamaie rasa, 1 lingura coaja de portocala rasa, 1 lingura extract de vanilie
- pt. finisat: 100 g unt , 150 g zahar pudra

Preparam asa:
Se amesteca ingredientele pentru umplutura, se acopera vasul si se lasa la macerat de seara pana dimineata.
Pentru maia se cerne faina. Drojdia se sfarama , se adauga zaharul si laptele. Se adauga faina si se omogenizeaza. Se acopera vasul si se lasa la crescut 30 de minute.
Pentru aluat se cerne faina cu sarea , se adauga ouale usor batute, zaharul, scortisoara , smantana , laptele si se omogenizeaza. Se adauga maiaua si se framanta bine. Se adauga coaja de lamaie , de portocala si vanilia , martipanul bucatele si se framanta bine. Untul topit se adauga treptat, continuand framantarea pana cand aluatul se desprinde de pe margini.
Se rastoarna aluatul pe suprafata de lucru infainata si cu mainile infainate se incorporeaza umplutura stoarsa bine in prealabil. Se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit 20 de minute. Dupa 20 de minute se face o bila de aluat si se mai lasa la dospit 10 minute acoperit.
Cuptorul se incaleste la 200 grade.Tava se acopera cu hartie de copt. Aluatul se intinde in forma de dreptunghi. Se aduce una din marginile lungi la mijloc, apoi cealalta ruland usor la mijloc pentru a forma o "creasta". Cozonacul se aseaza in tava si se lasa la odihnit 5 minute.
Se reduce temperatura la 170 grade in cuptor si se coace cozonacul 50-60 de minute.
Untul se pune la topit intr-o cratita cu fundul gros. Se lasa pana cand clocoteste si apare deasupra spuma. Se inlatura spuma.
Cozonacul fierbinte scoate pe gratar , se unge cu untul topit si se pudreaza din abundenta cu zahar pudra.
Se lasa pana se raceste complet , se invelste in folie alimentara si se pune la loc racoros cateva zile.

3 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...